PREDSTAVLJENA KNJIGA O ŽENSKOM FUTSALU Joker doktorice futsala Križevčanke Tihane Nemčić

12. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Križevci PREDSTAVLJENA KNJIGA O ŽENSKOM FUTSALU Joker doktorice futsala Križevčanke Tihane Nemčić

foto: Zdenko Balog


U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice „Franjo Marković „ večeras je predstavljena knjiga Joker o ženskom futsalu poznate nogometašice, trenerice i doktorice znanosti Tihane Nemčić.

Uvodno je okupljene pozdravila ravnateljica knjižnice Marjana Janeš-Žulj, a zatim je prikazan i prigodan video uradak o ženskom futsalu. Na promociji su biranim riječima o Tihani Nemčić i njezinoj knjizi govorili lektorica Marija Milas, trener ŽNK Rijeka Robert Krznarić i futsal vratarica Andrea Telišman.

Predgovor je napisao prof. emeritus Dragan Milanović s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Milanović je, inače, svojedobno bio trener i košarkaš KK Čelik iz Križevaca, a svojedobno je proglašen i najboljim sportašem gradu i jedan je od najcijenjenih kineziologa u ovom dijelu Europe. On je u predgovoru napisao, među ostalim

. „Da bi jedna sportašica svojom strpljivošću i ulaganjem velike životne i sportske energije mogla ostvariti željene ciljeve sportske karijere u skladu sa svojim genetskim potencijalima mora imati najveću razinu vjere u sebe i posao kojim se bavi. Autorica je u svojoj karijeri uspješne studentice, nogometašice i mlade ambiciozne osobe te autorice ovog biografskog djela pokazala da je moguće ostvariti zavidne životne uspjehe ako se poslovima priđe nepokolebljivo, s puno ljubavi i s vjerom u visoka postignuća.“-napisao je u predgovoru prof. emeritus Dragan Milanović.

Joker je priča o nastanku sportskog sustava zahvaljujući ustrajanju nekolicine zaljubljenika u futsal igru. Glavni likovi u knjizi su stvarni ljudi koji su pomogli razvoju ženskog futsala u Hrvatskoj. Priča prati put igračica, tijekom vremena prozvanih futsal žene i njihovog trenera koji im na strpljiv i nepopustljiv način nastoji prenijeti svoje znanje i ljubav prema igri koja svima mijenja život. – napisala je u knjizi Tihana Nemčić.

Ona je nekadašnja reprezentativka, trenerica i izbornica mladih hrvatskih postava koja je svojedobno trenirala i mladiće u županijskom prvoligašu Viktoriji iz Vojakovca, nedaleko Križevaca. U futsalu je, između ostalih, igrala i u talijanskim klubovima Breganze i Cagliari. Manje je znano da je bila i itekako dobra atletičarka u križevačkom klubu.

Na promociji je trener ŽNK Rijeka i bivši izbornik hrvatske djevojačke vrste do 19 godina Robert Krznarić rekao da je knjiga retrospektiva ženskog futsala u Hrvatskoj i da je puna emocija. Spomenuo je da je Tihana Nemčić bila u njegovom stručnom stožeru reprezentacije i posebno pohvalio njezinu trenersku umješnost.

Futsal vratarica Andrea Telišman rekla je da joj je Tihana osim dobre prijateljice i uzor. Povijest ženskog futsala, rada, trud, odricanje, sve je napisano u knjizi Joker. Lektorica knjige i Tihanina nekadašnja razrednica u križevačkoj gimnaziji Marija Milas rekla je da je Tihana emotivna igračica, sportašica i da će čitatelj knjige spoznati važnost sporta u ovom užurbanom životu.

Autorica, doktorica znanosti (futsala)Tihana Nemčić zahvalila je ponajprije svojoj obitelji koja joj je uvijek najveći oslonac u životu, svojim prijateljima i prijateljicama, medijima i onima koji su pripomogli da knjiga „ugleda svjetlo dana“.

To su: Dubravko Sven Flegar, Tihomir Gudić, Mira Zidarić, Mirko Zidarić, Suzana Zidarić, Željko Evačić, Obitelj Topolko, S.K.I.M.T. d.o.o., AMK Križevci, Helenna Louise Hercigonja-Moulton, Ivana Damjanović, Andrea Telišman, Siniša Kropek i Općina Nova Bukovica.

Dojmljive su njezine riječi koje pokazuju srž sporta i trebale bi biti nit vodilja svim mladim sportašima i sportašicama. Budi velik u pobjedi, a u porazu još veći. Dovoljno je dignuti glavu i pružiti ruku.

Maurizio Novosel

Facebook Comments