Spomendan svete Apolonije – zaštitnice zubara i od zubnih bolesti

9. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Vjera Spomendan svete Apolonije – zaštitnice zubara i od zubnih bolesti


Piše: dr. sc. Zdenko BalogMeđu popularne prikaze svetaca i svetica ide grupa djevica i mučenica, koje nekad u povorci, nekad u grupi, ili pojedinačno, raspoznajemo po njihovim atributima. Atributi svetaca i svetica podsjećaju na način kako su podnijeli mučeništvo, te je najčešće vezan uz njihov domenu zaštitništva, a među najpoznatije spadaju Katarina sa nazubljenim točkom i Barbara s kulom sa tri prozora. Tu je i Doroteja sa košarom voća, Margareta sa zmajem i tako dalje.

IMG_7828_aa

Rijetko i u većim povorkama, a još rjeđe pojedinačno prikazan je lik okrunjene djevojke koja u ruci drži kliješta. Ponekad u kliješta je umetnut zub, ovisno o detaljnosti prikaza. Radi se o Apoloniji, svetici i mučenici 3. stoljeća, kojoj su, prema predaji, mučitelji iščupali sve zube. Prema drugoj su je legendi spalili, ili najprije iščupali zube pa potom spalili. Ne iznenađuje da vjernici Apoloniju najčešće zazivaju uslijed zubnih bolesti, a ujedno, zaštitnica je zubara i zubarske struke.

IMG_7840

U kontinentalnim dijelovima Hrvatske u ranijim stoljećima rijetko srećemo ime Apolonija, a njen prikaz našli smo u povorci svetica u župnoj crkvi na Kalniku. Lijep je prikaz Apolonije sa kliještima u ruci u franjevačkoj crkvi u Krapini. U primorskim krajevima u ranom je novom vijeku ime bilo popularno, te je više od 1% djevojčica u 17. – 18. stoljeću kršteno ovim imenom.

IMG_7841_a

Spomenimo još na kraju da sve do najnovijih vremena nije poznata posebna zubarska struka, kao niti liječenje zubi. ‘Liječenje’ bolnog zuba sastojalo se redovito u čupanju zuba, a to nisu obavljali nikakvi liječnici nego brijači!

IMG_9847

Facebook Comments