Spektakularno otvorenje s čak 300 sudionika 56. Vinkovačkih jeseni

16. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Spektakularno otvorenje s čak 300 sudionika 56. Vinkovačkih jeseni


Ispratili smo i posljednju večer Županijske smotre folklora, u pripremama smo za svečano otvorenje, a čekaju nas i Državna smotra folklora te nedjeljni svečani mimohod. Pred nama je vrhunac 56. Vinkovačkih jeseni.

Svu raskoš i bogatstvo svoga kraja s ponosom su nam na ovogodišnjoj smotri folklora Vukovarsko-srijemske županije pokazala ukupno 43 društva. Mjesto radnje je pozornica u centru Vinkovaca.

Narodna pjesma Šokica i Šokaca, neizostavna slavonska kola, nošnje koje oduzimaju dah i spremnost šokačke duše da u grad na Bosutu oživi tradiciju još su jednom ujedinili Vinkovčane. Građani su budno pratili svaki korak folkloraša, a posebno veliku zadaću imao je stručni žiri koji je u srijedu, na posljednjoj večeri folklora, donio odluku u najboljem društvu, društvu koje se moglo podičiti originalnim nošnjama i izvedbom kola, glazbenom i pjevačkom dijelu nastupa, ali i originalnom općem dojmu na sceni.

Odlučivale su nijanse, no kulturno-umjetničko društvo koje je svojim nastupom ostavilo najbolji dojam je “Tomislav” iz Županje. Na drugom mjestu je KUD “Filipovčice” iz Komletinaca, dok su na trećem mjestu završili članovi KUD-a “Mijat Stojanović” iz Babine Grede.

Tradicionalnim plesovima zaključen je folklorni dio Vinkovačkih jeseni, a pozornicu sutra preuzimaju glumci, brojni drugi KUD-ovi, solisti i tamburaški sastavi. Program svečanog otvorenja vrijedno se pripremao gotovo godinu dana.

Program je zamišljen kao sadržajno uokvirena cjelina, odnosno predstava koja će prikazati život Vinkovaca s početka 20tih godina prošlog stoljeća kada malena varoš Vinkovci tada dobiva službeni status grada.

Bit će tu niz događaja koji će biti objedinjeni u jednu cjelinu, strukture scenarija koje će, vjeruju organizatori, publiku zainteresirati jer će zaista moći vidjeti nešto jedinstveno, protkano vrlo zanimljivom radnjom, likovima i sadržajnošću scenarija.

unnamed (1)

“Ove godine smo zaista težili uvođenju promjene koje nadam se da će biti nekakav zalog za budućnost svečanog otvorenja Vinkovačkih jeseni. Dugi niz godina osluškujem i pratim reakcije publike, naravno da je današnji gledatelj zahtjevniji, vremena i navike se vrlo brzo mijenjaju i toga moramo biti svjesni prilikom scenskog prikaza svečanog otvorenja. Težimo jednom suvremenijem načinu uprizorenja dramskih djela i ujedno i slavonske književne baštine”, pojasnio nam je Marko Sabljaković, autor scenarija otvorenja koji ove godine nosi naziv “Ide dika, kapu najerio”.

Ističe kako su Vinkovačke jeseni manifestacija čija je svrha baštinjenje i očuvanje tradicije naših predaka, a uprizorenje svečanog otvorenja zahtjeva jedan osvježen i suvremen koncept protkan novim idejama i kreativnošću. A upravo to će gledatelji i publika moći vidjeti na sutrašnjem otvorenju 56. Vinkovačkih jeseni koji na glavnoj pozornici počinje u 20 sati i 5 minuta.

Događaj će okupiti brojne sudionike, njih čak 300, muške i ženske, stare i mlade.

Gledat ćemo KUD “Šokadija” iz Starih Mikanovaca, Hrvatsko seljačko kulturno prosvjetno društvo “Seljačka sloga” iz Nuštra, KUD “Josip Lovretić” iz Otoka, Hrvatsko kulturno glazbeno društvo “Dunav” iz Vukovara, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Osijek 1862”, soliste i tamburaške sastave.

Zbivanja na pozornici posebno će začiniti došljakinja u gradu, mlada ‘gospojica’ kako je šokački puk nazivao učiteljicu onog vremena. Intrigu pojačava povratak 30-godišnjeg šumara lugara u rodni mu grad.