Silke Walter (48) je posljednjih osam godina radila u njemačkoj vojsci na specijalnome treningu i dresuri službenih pasa. Uspješna je u svom poslu. Gospođa Walter je stručnjak, što potvrđuje i certifikat.

Dosadašnju adresu – nedaleko grada Augsburga u Bavarskoj, Silke će uskoro zamijeniti novom adresom. Prebivat će u Samoborcu. Ova poduzetnica je kupila imanje u ovom vrbovečkom selu, otvorila je „Dog Camping d.o.o“ i taj zahtjevan posao namjerava obavljati nedaleko Vrbovca.

Koje ćete pasmine trenirati, odnosno dresirati?

Planiram u jesen početi s poslom u Samoborcu. Sada imam jednog belgijskog ovačara i jednog njemačkog ovčara. Koliko ću pasa dresirati, to ovisi od onoga kome dresiram pse koji nabavlja štence.

silke4

Za koje poslove obučavate pse?

Riječ je o psima za specijalnu namjenu, takozvane službene pse. To su psi istrenirani da čuvaju objekte ili osobe. U njemačkoj sam vojsci dresirala pse za pronalazak droga, eksploziva….

U čemu je tajna dresure?

Valja savladati psihologiju psa. Pas je vezan za dresera i dreser i pas se dobro uzajamno razumiju.
Istodobno ukoliko vlasnik psa ima s njime problem u komuniciranju (da je pas neposlušan) i to se da popraviti. Pas u principu nije kriv. Kriv je njegov gospodar.

Koliko tretman- dresura traje vremenski?

S mladim psom radi od 15 do 18 mjeseci. Već nakon 15 mjeseci rada, pas polaže prve ispite gdje se očituje uspješan posao dresera.

silke5

Hoćete li dresirati pse za njemačke ili hrvatske naručitelje?

I jedne i druge.

Koje su institucije koristile Vaše usluge?

Moje je usluge koristila u Njemačkoj vojska i policija. Oni nabavaljaju štence, uglavnom belgijske i njemačke ovčare. Specijalnu dresuru obavljat ću i s drugim pasminama.

silke

Na kraju Silke namjerava na svom imanju održavati seminare i radionice za vlasnike pasa. Želi ih educirati.
Istodobno na imanju namjerava otvoriti svojevrsni pansion za pse.

Vlasnici pasa kad odlaze na službena putovanja ili godišnje odmore, a nemaju kamo s psima, ovdje će ih moći udomiti na određeno vrijeme. I njihovi kućni ljubimci bit će pod stručnim nadzorom.

silke2