Osam osoba s hrvatskim i talijanskim osobnim dokumentima koje je španjolska policija uhitila pod sumnjom da su podvaljivali lažne eure kupujući nekretnine, nedužno je i privedeno bez stvarnih dokaza, rekao je u utorak odvjetnik.

„Informacija koju je policija objavila je neprecizna i netočna. Policija puno toga pretpostavlja bez stvarnih dokaza“, rekao je odvjetnik Claudio Diez-Canseco Nunez u telefonskom razgovoru za Hinu.

Španjolska policija je prethodno priopćila da je kod osmero „pripadnika putujuće bande“ u Madridu i Valenciji pronašla 7,1 milijun eura u lažnim novčanicama. Uhićeni su, prema tvrdnji policije, glumili da žele kupiti imovinu prilikom čega bi od prodavatelja tražili da im usitni novčanice kako bi mu uplatili novac.

Dvjema žrtvama su tako na sastancima u Madridu dali lažne novčanice od 200 eura, u zamjenu za usitnjene prave, oštetivši ih za ukupno 320.000 eura, izvijestila je policija.

Policija ih je uhitila pošto su u Valenciji navodno htjeli prevariti treću osobu koja je primijetila prijevaru pa izjurila na ulicu sa svežnjem lažnih novčanica.

„Moji klijenti su zapravo bili žrtve tom prilikom jer su nasilno opljačkani pred policijom, koja je počinitelja pustila da pobjegne“, tvrdi odvjetnik.

On negira i podatak iz policije prema kojem je u Madridu otkriveno skladište sa 6 milijuna lažnih eura.

Diez-Canseco Nunez posljednjih godina brani u Španjolskoj osobe s hrvatskim, talijanskim i dokumentima drugih stranih zemalja, a za koje policija tvrdi da su obiteljski „klanovi“ i „pripadnici putujućih bandi“.

Odvjetnik je ranije ove godine rekao da ih policija redovito nepravedno privodi, uglavnom pod sumnjom za provale u kuće za što su optužene žene.

Španjolska policija je najavila da nastavlja istragu vezanu za podvaljivanje lažnih eura, te ne isključuje daljnja uhićenja.