Španjolska će Ukrajini poslati dodatna dva sustava protuzračne obrane HAWK američke proizvodnje, nakon što je prošlog tjedna poslala četiri, kako bi joj pomogla odbiti rusku invaziju i zaštititi oštećenu infrastrukturu, rekla je španjolska ministrica obrane Margarita Robles u četvrtak.

Ukrajina je prošli mjesec zatražila dodatnu pomoć zemalja članica NATO saveza kako bi mogla odbiti napade raketama i bespilotnim letjelicama, kojima je Moskva gađala gradove diljem zemlje pri čemu su smrtno stradali civili i oštećena je ključna infrastruktura poput vodoopskrbe i elektrana.

Napadi su shvaćeni kao odmazda nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin eksploziju na mostu koji povezuje Rusiju s anektiranim Krimskim poluotokom proglasio terorističkim napadom.

“Mogu vam reći da će biti poslana dva dodatna bacača (raketa). To je odgovor na veoma specifičan zahtjev koji su nam uputili NATO i Ukrajina”, rekla je Robles novinarima u Madridu.

Osim bacača raketa zemlja-zrak, Španjolska će poslati bitnicu od šest lakih haubica i osigurati obuku za pripadnike ukrajinskog topništva, kazala je Robles, dodavši da Španjolska pomaže Ukrajini jer ona ostvaruje svoje pravo na samoobranu.

Sjedinjene Američke Države razmatraju slanje starije opreme HAWK iz svojih skladišta Ukrajini, reklo je dvoje američkih dužnosnika za Reuters prošli mjesec. Riječ je o raketnoj opremi za presretanje koja se temelji na tehnologiji iz razdoblja Vijetnamskog rata, no nekoliko je puta nadograđena.