Svjetski doprvaci jedna su od 20 reprezentacija koje su se uključile u ‘Događaj za uključivanje zajednice”, kojom FIFA i domaćini World Cupa žele približiti lokalnu zajednicu.

Veselo i zabavno je bilo danas prije službenog treninga hrvatske reprezentacije u njezinoj katarskoj bazi Al Ersal 3.

“Vatreni” su jedna od 20 reprezentacija koje su se odazvale na sudjelovanje u programu “Community Engagement Events” koje su organizirali FIFA i domaćini SP-a kako bi svojim gostima približili lokalnu zajednicu.

Događaji za uključivanje zajednice, predstavljeni su reprezentacijama koje su izborile nastup na World Cupu, na timskoj radionici održanoj u Dohi u srpnju. Ekipama je ponuđeno nekoliko opcija i programa, a “Vatreni” su izabrali “‘Freestyle Football Challenge’, treniranje s djevojčicama promičući tako aktivno uključivanje žena u sport. Poput Hrvatske i Nijemci su izabrali Freestyle Football Challenge.

Svoje vještine i znanje djevojčicama koje treniraju u katarskoj akademiji Paris Saint-Germaina, prenosili su Bruno Petković, Lovro Majer, Luka Sučić, Josip Šutalo, te Josip Stanišić.

U akademiji se nalazi 20-tak djevojčica, sa svih strana svijeta, od Kanade, Libanona, Indije, Pakistana, Velike Britanije…

“Djevojčice su bile oduševljene što mogu barem malo trenirati s tako velikim igračima. Nadam se da će im to biti samo motiv da nastave dalje,” kazao je tehnički direktor Akademije Cyril Klosek.

Među igračicama koje su sudjelovale u “Challengu” bila je i Kanađanka Demiana Isaac.

“Presretna sam, do sada sam ove igrače mogla samo gledati na televiziji. Nadam se da ću i ja jednog dana zaigrati za svoju reprezentaciju,” kazala je Demiana.

Zanimljivo, upravo je Kanada bila prva reprezentacija koja se uključila u ovaj program. Naš drugi suparnik na World Cupu je odabrao program “Coaching Volunteers”.

Kanađani su tako donijeli radost skupini volontera koji je na World Cupu više od 20.000.

“Mislim da je sjajno što možemo imati interakciju s volonterima, posebno prije početka Svjetskog prvenstva,” kazao je tada kanadski veznjak Mark-Anthony Kaye.

Englezi, SAD, Argentina i Nizozemska su primjerice izabrali program “Team 360” koji je sastavljen od radnika migranata.