Nogometna reprezentacija domaćina Svjetskog prvenstva Katra, bit će 67. zemlja koja će debitirati na World Cupu, a među najuspješnijim debitantima je i hrvatska reprezentacija koja je 1998. osvojila broncu.

Ako ne računamo 13 reprezentacija koje su nastupile na prvom World Cupu u Urugvaju 1930. godine, kada su svi sudionici debitirali, u godinama koje su slijedile još je 67 zemalja debitiralo na svjetskim prvenstvima.

Posljednja 67. ekipa biti će domaćin skorašnjeg SP-a, Katar.

Do sada je samo jedan debitant otišao i do kraja, Italija 1934. godine. “Azzurri” su u svom debiju na World Cupu odmah i osvojili svjetski naslov. I doprvak Čehoslovačka, kao i Njemačka koja je bila treća, te četvrtoplasirana Austrija, također su tada debitirale.

Nakon toga moralo je proći čak 32 godine, sve do SP-a 1966. da neki od debitanata ostvari zapažen rezultat. Na SP-u u Engleskoj sjajan rezultat ostvario je Portugal koji je na krilima najboljeg strijelca turnira Eusebija osvojio broncu.

Portugal je u četvrtinalu nakon sjajne utakmice izbacio još jednog debitanta Sjevernu Koreju sa 5-3 uz četiri gola Eusebija.

Na novi podvig nekog od debitanata ponovo se moralo čekati 32 godine, sve do Francuske 1998. godine i pojave “Vatrenih”.

Hrvatska reprezentacija je pod vodstvom Miroslava Blaževića zadivila svijet doguravši na svom prvom svjetskom prvenstvu do trećeg mjesta i bronce. Hrvatska je na tom prvenstvu imala i najboljeg strijelca turnira Davora Šukera koji je postigao šest golova.

Četiri godine kasnije Senegal je na SP-u Japanu i Južnoj Koreji šokirao svijet porazivši na otvaranju turnira aktualne svjetske prvake Francuze (1-0), a potom je dogurao do četvrtfinala u kojem je izgubio od Turske nakon produžetaka.

Na SP-u u Njemačkoj 2006. godine Ukrajina je kao debitant stigla do četvrtfinala izgubivši od kasnijeg svjetskog prvaka Italije.