VAR odluke o zaleđu bit će brže i točnije na Svjetskom prvenstvu nakon uvođenja nove tehnologije koju je FIFA razvila u posljednje tri godine, rekao je u petak šef sudaca Pierluigi Collina.

“Poluautomatska tehnologija ofsajda” odlučivat će čak i o najtijesnijim odlukama o ofsajdu brže nego u prethodnom sustavu, a 3D animirani prikaz incidenta bit će emitiran za navijače na stadionu i na TV-u.

“To nam daje mogućnost da budemo brži i točniji u smislu odluka o zaleđu,” rekao je Collina novinarima na brifingu uoči turnira.

“Samo da bude jasno, to što smo brži ne znači da ćemo imati trenutnu procjenu ofsajda. Bit će brža nego sada, svakako, ali ne možemo imati odgovor u jednoj sekundi, ili zapravo uživo. Jednu stvar koju želim naglasiti je da konačna odluka uvijek pripada službenoj osobi utakmice – na VAR-u, pomoćnom video sucu, a na terenu za igru, sucu.”

Dvanaest kamera na svakom stadionu pratit će 29 točaka na tijelu svakog igrača, a senzor unutar lopte za meč slat će podatke u VAR operativnu sobu 500 puta u sekundi kako bi se omogućila vrlo precizna procjena kada je odigrano dodavanje.

Nova tehnologija već je isprobana na dva FIFA turnira te u testnim utakmicama na svim stadionima na kojima se igraju utakmice Svjetskog prvenstva.

“Analizirali smo podatke i ishod je bio vrlo pozitivan”, rekao je Johannes Holzmueller, FIFA-in direktor za tehnologiju i inovacije.”To je trenutno najprecizniji pomoćni alat za zaleđa.”

Holzmueller je rekao da će prijašnja tehnologija zaleđa biti dostupna u Kataru, ali samo kao rezerva.