Urugvajski sudac Andres Matonte (34) sudit će utakmicu 2. kola F skupine Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Kanade koja je na rasporedu u nedjelju.

Asistirat će mu sunarodnjaci Nicolas Taran i Martin Soppi, a četvrti sudac je Peruanac Kevin Ortega. Argentinac Mauro Vigliano bit će VAR sudac, a njegov asistent Urugvajac Leodan Gonzalez. Za VAR zaleđe zadužen je Argentinac Gabriel Chade.

Matonte se bavi suđenjem od 2008. godine, u elitnom razredu urugvajskog nogometa debitirao je 2017. godine, a na FIFA-inoj listi se nalazi od 2019. godine.

“Najbolji sudac je onaj koji najmanje griješi, ne postoji savršena arbitraža,” kazao je Urugvajac za ESPN kada je doznao da će suditi na World Cupu u Katru.

“Moj način razmišljanja je da sudac ne prestaje učiti do posljednjeg dana, sezona za sezonom uvijek pruža priliku za nove spoznaje,” dodao je profesor tjelesnog odgoja.

Unatoč mladosti, njegovo imenovanje za Svjetsko prvenstvo nije iznenadilo nikoga u Urugvaju, jer se već nekoliko godina spominje kao jedan od ponajboljih mlađih južnoameričkih sudaca.