Na Svjetskom prvenstvu u Katru nogometnu pravdu dijelit će 36 sudaca, 69 pomoćnih sudaca te 24 VAR suca.

Prvi put u 92-godišnjoj povijesti svjetskih prvenstava na popisu se nalazi i šest žena – tri glavne sutkinje i tri pomoćnice.

Čast da budu glavne sutkinje na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri imat će Francuskinja Stephanie Frappart, Ruanđanka Salima Mukansanga i Japanka Yoshimi Yamashita, a kao pomoćnice Brazilka Neuza Back, Meksikanka Karen Diaz Medina, te Amerikanka Kathryn Nesbitt.

“Ovime se dovršava proces koji smo započeli prije nekoliko godina uvođenjem sutkinja na utakmice muškaraca, prvo juniora, a zatim i seniora. Sve one su zaslužile svoje mjesto na Svjetskom prvenstvu jer stalno sude na visokoj razini. Kao i uvijek, naš izbor sudaca se temelji prvenstveno na kvaliteti”, izjavio je nedavno predsjednik FIFA-ine sudačke komisije Pierluigi Collina.

Nažalost, niti ovoga puta na World Cupu neće biti hrvatskih sudaca. Po dva predstavnika imat će Argentina, Brazil, Engleska i Francuska. Argentinski sudac Nestor Pitana koji je prije četiri godine sudio finale između Francuske i Hrvatske nije među sucima koji će dijeliti pravu u Katru.

“Stvarno sam dirnuta jer ništa ne može biti veće od Svjetskog prvenstva,” kazala je 38-godišnja Frappart. Bila je prva žena koja je sudila u francuskoj Ligue 1 2019., iste godine kada je vodila i finale Svjetskog prvenstva za žene u svojoj domovini. Sudila je i europski Superkupa 2019. između Liverpoola i Chelseaja, a prije dvije godine je postala prva žena koja je sudila u Ligi prvaka, zatim finale francuskog Kupa ove godine.

“Više nije riječ o tome kojeg ste spola. Radi se o vašoj sposobnosti,” dodala je Francuskinja.

Yamashita, koja je dvije godine mlađa od Frappart, imala je sličan uspon do elitnog razreda japanskog nogometa, a postala je i prva žena koja je sudila utakmicu azijske Lige prvaka 2019.

Početkom ove godine prešla je u profesionalce, odustajući od posla fitness trenera koji je dotad radila honorarno.

Yamashita je za AFP rekla da je suđenje na Svjetskom prvenstvu “velika odgovornost, ali sam sretna što je imam”, dodavši da “nikada nije zamišljala” da će joj se pružiti takva prilika.

Ruanđanka Mukansanga (34) je nekoć sanjala o tome da postane profesionalna košarkašica, ali je već s 20 godina sudila u domaćoj ženskoj nogometnoj ligi u svojoj zemlji.

Sudila je na Olimpijskim igrama u Tokiju, Svjetskom prvenstvu za žene,afričkoj Ligi prvaka za žene, a ove je godine postala prva žena koja je vodila utakmicu na afričkom Kupu nacija.

GLAVNI SUCI ZA SP: Abdulrahman Al-Jassim (Katar), Chris Beath (Australija), Alireza Faghani (Iran), Ma Ning (Kina), Mohammed Abdulla Hassan Mohamed (UAE), Yoshimi Yamashita (Japan), Bakary Gassama (Gambija), Mustapha Ghorbal (Alžir), Victor Gomes (Južna Afrika), Salima Mukansanga (Ruanda), Maguette Ndiaye (Senegal), Janny Sikazwe (Zambija), Ivaán Barton (El Salvador), Ismail Elfath (SAD), Mario Escobar (Gvatemala), Said Martínez (Honduras), Cesar Arturo Ramos (Meksiko), Raphael Claus (Brazil), Andreés Matonte (Urugvaj), Kevin Ortega (Peru), Fernando Rapallini (Argentina), Wilton Sampaio (Brazil), Facundo Tello (Argentina), Jesus Valenzuela (Venezuela), Matthew Conger (Novi Zeland), Stephanie Frappart (Francuska), Istvan Kovacs (Rumunjska), Danny Makkelie (Nizozemska), Szymon Marciniak (Poljska), Antonio Mateu Lahoz (Španjolska), Michael Oliver (Engleska), Daniele Orsato (Italija), Daniel Siebert (Njemačka), Anthony Anthony Taylor (Engleska), Clement Turpin (Francuska), Slavko Vinčić (Slovenija).