Hrvatska i Belgija do sada su osam puta igrale međusobno, a svaka reprezentacija ima po tri pobjede, dok su dva susreta završila bez pobjednika.

U četvrtak će na stadionu Ahmad bin Ali prvi put odmjeriti snage i na nekom velikom natjecanju, a dodajmo kako Hrvatska u službenoj utakmici nije pobijedila Belgiju 19 godina.

Posljednji put “Vatreni” i “Crveni vragovi” su igrali u lipnju prošle godine u Bruxellesu. Bila je to generalna proba uoči EURO-a, a domaćin je slavio sa 1-0 golom Romelua Lukakua u 38. minuti.

Prvi dvoboj igran je u Bruxellesu 2. rujna 2000. godine u kvalifikacijama za SP u Japanu i Južnoj Koreji. Susret je završio bez pogodaka, a hrvatsku vrstu je vodio Miroslav Blažević.

Uzvrat je bio 6. listopada iduće godine na stadionu Maksimir. Ćiro nije dočekao uzvrat, dobio je otkaz nakon remija protiv Škotske, a reprezentaciju je preuzeo Mirko Jozić. Hrvatska je slavila sa 1-0 golom Alena Bokšića u 82. minuti, a “Vatreni” su tom pobjedom izborili plasman na World Cup.

Slijedile su dvije utakmice u kvalifikacijama za EP u Portugalu 2004. godine, a Hrvatsku je vodio Otto Barić.

U prvom susretu, u ožujku 2003. u Zagrebu, Hrvatska je deklasirala suparnika sa 4-0. Na toj se utakmici zlatnim slovima u povijest hrvatskog nogometa upisao Dado Pršo. Zadranin je debitirao za “Vatrene” i zabio gol. Strijelci su bili i Darijo Srna, Tomislav Marić i Jerko Leko.

U uzvratu u Bruxellesu Belgija je pobijedila sa 2-1. Dvostruki strijelac za “Crvene vragove” bio je Wesley Sonck (34, 42), a za Hrvatsku je pogodio Dario Šimić (36).

Slijedio je prijateljski susret u ožujku 2010. godine, a Hrvatska je u Bruxellesu pobijedila 1-0 golom Nike Kranjčara u 63. minuti, a momčad je vodio Slaven Bilić.

Uslijedila su još dva ogleda u kvalifikacijama za SP 2014. godine. U Bruxellesu je u rujnu 2012. bilo 1-1. Poveli smo pogotkom Ivana Perišića, a izjednačio je Guillaume Gillet koncem prvog dijela.

U uzvratu u Zagrebu Belgija je pobijedila 2-1. Romelu Lukaku je zabio dva gola (15, 38), dok je za Hrvatsku strijelac bio Niko Kranjčar (83).

Belgija je tom pobjedom osigurala prvo mjesto, a hrvatska vrsta je put prema Brazilu tražila u dodatnim kvalifikacijama protiv Islanda. Igor Štimac je vodio obje utakmice protiv Belgije, no nakon remija protiv Škotske je dobio otkaz, a momčad je preuzeo Niko Kovač.