Nogometni reprezentativci Engleske i SAD-a plasirali su se, iz skupine B, u osminu finala svjetskog prvenstva kojem je domaćin Katar.

Engleska je sa sedam bodova osvojila prvo mjesto, a drugu pobjedu u skupini ostvarila je protiv Walesa kojeg je svladala s 3-0. Englezi su suparnika slomili u drugom poluvremenu kada su zabili sve golove. Dva gola je dao Marcus Rashford, u 50. i 68. minuti, a jedan Phil Foden u 52. minuti. Drugi pogodak Rashforda bio je jubilarni stoti engleski pogodak u povijesti na svjetskim prvenstvima.

U direktnom dvoboju nogometaši SAD-a su bili bolji od Irana s 1-0 te su s pet bodova osvojili drugo mjesto u skupini, dok je Iran treći. Odlučujući pogodak dao je u 38. minuti Christian Pulišić. Nakon prvog dijela, u kojem su potpuno dominirali Amerikanci, u nastavku su bolji bili Iranci koji su tražili gol i izjednačenje koje bi im bilo dovoljno za prolaz dalje. No, Amerikanci su, uz mnogo muke, izdržali do kraja i tako izborili plasman među 16 najboljih reprezentacija.

Poznata su time i prva dva para osmine finala svjetskog prvenstva. Engleska, pobjednik skupine B, igrat će protiv Senegala, drugoplasirane momčadi skupine A, dok će se SAD-e sučeliti Nizozemskoj, pobjedniku skupine A.