Kvalifikacijama gimnastičarki u subotu u M&S Bank Areni u Liverpoolu starta 51. Svjetsko prvenstvo u sportskoj gimnastici koje će okupiti oko 400 sportaša iz 74 zemlje svijeta, među kojima i petero Hrvata.

Hrvatsku predstavlja petero sportaša predvođenih srebrnim olimpijcima Filipom Udeom (GK MZ Macan) i Tinom Srbićem (ZTD Hrvatski sokol) te bivšim viceprvakom Europe na tlu Aurelom Benovićem (GD Osijek-Žito), dok će boje naše ženske gimnastike braniti Petra Furač (GK Sokol Karlovac) i Nika Kukuljan Frleta (GK Rijeka).

Djevojke se nalaze u trećoj kvalifikacijskoj skupini koja je na rasporedu u nedjelju ujutro, dok će dečki nakon danas odrađenog podij treninga kvalifikacije čekati do ponedjeljka popodne i 4. kvalifikacijske skupina.

Za obje naše gimnastičarke ovo će biti prvo SP u karijeri, a Nika Kukuljan Frleta sa samo 16 godina jedna je od najmlađih natjecateljica u Liverpoolu.

“Još se malo privikavamo ovdje na Gymnova sprave na kojima se inače ne natječemo često niti na njima treniramo u Hrvatskoj. Iskreno, meni je ovo SP došlo kao iznenađenje. Otišla sam na Europsko prvenstvo u kolovozu u München s ciljem samo da napravim svoj višeboj što najbolje mogu i na kraju se dogodilo da sam se s njim kvalificirala za Liverpool. Sretna sam što sam ovdje, što se mogu natjecati s najboljima na svijetu i što sam dio hrvatskog tima. Velika je stvar biti dio tima u kojemu imate dva olimpijska medaljaša poput Srbića i Udea. Nadam se da je ovo samo moj početak. Na žalost, zbog ozljede leđa prisiljena sam otkazati nastup na dvovisinskim ručama, zato neću natjecati cijeli višeboj, ali vjerujem da ću druge sprave odraditi onako kako najbolje znam. Vjerujem da će mi ovaj Liverpool biti jedno veliko iskustvo”, kazala je Kukuljan Frleta, dok je Karlovčanka petra Furač pohvalila savršene uvjete.

“Ovo je meni prvo natjecanje u kojem iz hotela ne putujemo autobusom do dvorane, nego imamo samo nekoliko koraka i do trening dvorana i do glavne arene. Meni je ovo prvo Svjetsko prvenstvo i zanimljivo, mislila sam da nikada neću otići na SP. Meni je Europsko prvenstvo u Münchenu trebalo biti zadnje natjecanje u karijeri. Ja sam tamo zapravo ležerno odradila natjecanje i eto, prošla na SP. Htjela sam završiti karijeru, a na kraju mi je Liverpool otvorio vrata za dalje. I sada želim nastaviti dalje trenirati. Kako nisam očekivala da ću doći ovdje, sve me to iznenadilo, ali kada sam već ovdje želim pokazati cijeli svoj višeboj i ako uspijem odraditi ga, sretna ću otići iz Liverpoola.“