Četvrtog dana Svjetskog prvenstva u džudu na tatami su izašle dvije hrvatske predstavnice u kategoriji do 63 kg, ali su i Katarina Krišto i Iva Oberan doživjele poraze.

Prva je u jutarnjem bloku natjecanja na tatami izašla 21-godišnja Katarina Krišto (JK “Dalmacijacement” – Kaštel Sućurac) koja je u prvom kolu išla na 23. sa svjetske rang ljestvice, Meksikanku Priscu Awiti Alcaraz, koja je do nedavno kalila svoj talent kao
natjecateljica Velike Britanije. Prvi je to susret ikad bio između Awiti Alcaraz i Krišto, no danas se bolje snašla Awiti Alcaraz koja je nakon 1:35 minuta pobijedila ipponom. Za Krišto je to bio debi na svjetskim prvenstvima.

“Krenula sam dobro, radila sam što smo trener i ja dogovorili. Imala sam osjećaj da imam kontrolu prvi dio borbe, Meksikanka mi paše s gardom i odgovarala mi je. Nisam mislila da će mi zadavati toliki problem njen gard, iznenadila me i tu je završilo. Žao mi je što je tako kratko trajalo, da je barem bio nekakav wazari pa da sam uspjela još malo odraditi i skupiti tog iskustva. Nastavljamo raditi dalje za idući turnir, valjda će biti bolje nego danas.”, rekla je Krišto.

Druga hrvatska predstavnica, Iva Oberan (JK “Župa dubrovačka”), u prvom kolu je bila slobodna. U drugom kolu čekala ju je stara poznanica Lara Fazliu iz Kosova.

Dubrovkinja je sjajno ušla u borbu, govor tijela nagovještavao je pobjedu, a nedugo zatim uslijedila je i prva opomena za natjecateljicu s Kosova. Nastavila je Oberan raditi svoju borbu, no jedan njen napad Fazliu je predvidjela te ju kontrirala, odnosno poentirala wazari koji je zadržala do kraja borbe.

“Kosovarka je vrhunska džudašica, jako je nezgodna, znamo da je Iva nezgodna njoj. Mislim da smo složili dobru taktiku, da je Iva ušla dobro u borbu, Kosovarka je dobila kaznu zbog neaktivnosti. U jednom kontaktu je Iva napala, tu se Fazliu uspjela bolje snaći i sačuvati to vodstvo do kraja borbe. Borba je bila neizvjesna, bilo je prilika i s jedne i s druge strane, mislim da je mali detalj napravio razliku tko će pobijediti, ovo prilikom to nije bila Iva”, analizirao je glavni trener muških reprezentacija Mateo Semiz.

“Stvarno mi je jako žao što sam već u drugom kolu završila nastup na SP-u, ali evo nastavljamo dalje i nadam se nekim boljim rezultatima. Mislim da sam s trenerom dosta dobru taktiku složila, opet kao što kažem, ona je dosta iskusna. Bila je druga na Mastersu krajem prošle godine. Moja je greška, nije ništa drugo, takve male greške se na ovim natjecanjima skupo plaćaju”, zjavila je Iva Oberan.

Na tatami u Dohi u četvrtak će izaći finalistice prošlogodišnjeg SP-a, Barbara Matić i Lara Cvjetko koje nastupaju u kategoriji do 70 kg. Eliminacijske borbe započinju u 9.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.