U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), istaknula je u nedjelju da proces uključivanja osoba s invaliditetom u procese donošenja odluka sve više poprima istinski partnerski odnos.

Iz SOIH-a su naveli kako su u zadnjih nekoliko godina usvojeni zakoni koji su u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom te su uvedene inovativne socijalne usluge, a značajnim drže i započeti proces sustavnog financiranja udruga osoba s invaliditetom u cilju njihove održivosti.

“Postignuća koja se manje uočavaju, a iznimno su bitna za Pokret osoba s invaliditetom, pokazuju da proces uključivanja osoba s invaliditetom i njihovih predstavnika u procese donošenja odluka sve više poprima istinski partnerski odnos od kreiranja propisa i odluka do njihova usvajanja”, priopćili su.

U Hrvatskoj živi 657.791 osoba s invaliditetom, od čega su 56,1 posto muškarci, a 43,9 posto žene, što čini 17 posto ukupnog hrvatskog stanovništva.

“Obilježavanje Međunarodnog dana trenutak je da podsjetimo na predanost promicanju inkluzivnosti, zagovaranju jednakosti prava i stvaranju društva u kojem svaka osoba s invaliditetom napreduje”, istaknuli su iz SOIH-a.

Pozvali su na zajedničko stvaranje društva jednakih mogućnosti u kojem je svaka različitost bogatstvo.

U ovom razdoblju, kada se obilježava i 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja, posebno su istaknuli važnost pružanja podrške ženama i djevojkama s invaliditetom kao najranjivijima u skupini.

Iz SOIH-a su također naveli kako život pred Pokret osoba s invaliditetom svakodnevno postavlja brojne izazove koji ih inspiriraju za ostvarenje još potpunije inkluzije.

Zato je ovogodišnji Međunarodni dan prilika da se obilježi nekoliko značajnih obljetnica, među kojima je 30 godina proglašenja 3. prosinca danom kojim se promiču ljudska prava i sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu.

Tu je i petnaesta obljetnica stupanja na snagu Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, što je najvažniji ljudsko-pravaški dokument u ovom mileniju, ali i obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju te SOIH-a u Europski forum osoba s invaliditetom (EDF).