Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog ugostit će u subotu 26. studenoga Sofijsku filharmoniju, najpoznatiji bugarski ansambl svjetskoga ugleda, koji će nastupiti pod vodstvom šefa dirigenta Najdena Todorova uz svjetski hvaljenog violinista Veska Eškenazija.

U Lisinski se nakon tri godine vraća jedan od najboljih orkestara jugoistočne Europe, najpoznatiji bugarski ansambl svjetskoga ugleda – Sofijska filharmonija, koja ove godine obilježava 94. godišnjicu postojanja, stoji u najavi.

Orkestar, kojim su kroz njegovu dugu i bogatu povijest ravnali slavni dirigenti poput Genadija Roždestvenskoga, Kurta Mazura, sira Nevillea Marinera, Leopolda Hagera i Valerija Gergijeva, svojim je svjetskim turnejama stekao ugled i izgradio neprijeporni autoritet vrhunskoga orkestralnoga ansambla koji hvale i najzahtjevnija publika i najstroži svjetski glazbeni kritičari.

Orkestar je poznat i po suradnji na posebnim projektima s pop i rock glazbenicima poput Stinga te grupama Bee Gees, Deep Purple i drugima.

Šef dirigent Sofijske filharmonije jedan je od najcjenjenijih europskih dirigenata mlađe generacije Najden Todorov. Vrhunsko glazbeno obrazovanje stekao je na sveučilištima Beča i Jeruzalema, a uz bogat repertoar djela orkestralne literature koja izvodi po cijelom svijetu s prominentnim orkestrima, posebno je cijenjen kao operni dirigent: do sada je surađivao s opernim zvijezdama najvećega sjaja (Plácido Domingo, Sonja Jončeva, Anna Tomowa-Sintow, Leo Nucci ili Samuel Ramey).

U ciklusu Lisinski subotom Sofijska filharmonija izvest će vrhunce glazbenoga romantizma, besmrtna djela iz pera njemačkoga genija Felixa Mendelssohna-Bartholdyja – jedan od najljepših violinskih koncerata svih vremena, Koncert za violinu i orkestar u e-molu, op. 64, te veličanstvenu Četvrtu, Talijansku simfoniju.

Kao solist nastupit će violinski virtuoz, nekadašnje čudo od djeteta, Vesko Eškenazi. Jedan od najprofiliranijih europskih violinista, Eškenazi je tijekom raskošne umjetničke karijere surađivao s velikanima kao što su Mstislav Rostropovič, Riccardo Chailly, sir Colin Davis ili Seiji Ozawa i Carlo Maria Giulini.

Nakon koncerta na pozornici će se održati Razgovor s umjetnicima u kojem će sudjelovati Najden Todorov i Vesko Eškenazi.