Stranka Socijaldemokrati izradila je prijedlog zakona o suzbijanju seksualnog nasilja nad djecom kojim predlažu uvođenje registra počinitelja, postrožavanje kazni te psihološko savjetovanje počinitelja radi odvraćanja od počinjenja kaznenog djela.

Prema podacima Vijeća Europe, jedno od pet djece do osme godine života doživjet će neki oblik seksualnog nasilja a djeca su izložena raznim oblicima nasilja što predstavlja ozbiljan alarm za društvo, navodi se u priopćenju Socijaldemokrata u povodu Svjetskog dana djece i Međunarodnog dan dječjih prava.

Prijedlog zakona stranka napravili su u suradnji sa udrugom “Ruka” kako bi se učinkovitije suzbijao rastući problem seksualnog nasilja nad djecom, naglašavajući kako se velik broj djece mora oslanjati na inicijative pojedinaca za zaštitu svoje dobrobiti.

Incijativa novog prijedloga zakona pokrenuta je i kako bi se primjereno kaznilo i spriječilo ponavljanje tih kaznenih dijela te reagiralo na probleme u sudskoj praksi, koja često ne pruža snažnu pravnu zaštitu djeci pa se počiniteljima često ističu blaže kazne u vidu rada za opće dobro.

Elektroničko seksualno nasilje postaje sve učestalije s porastom online komunikacije, što dodatno komplicira već ozbiljan problem, a statistički podaci Ministarstva unutarnjih poslova za posljednjih deset godina ukazuju na kontinuirani porast prijavljenih kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece.