Saborski zastupnici u utorak su u Hrvatskom saboru postavljali su pitanja članovima i članicama Vlade Republike Hrvatske.

Među zastupnicima koji su postavili pitanje, bio je i saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota.

Postavio je pitanje potpredsjedniku Vlade RH i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, a odnosilo se na natječaje za projekte udruga branitelja iz Domovinskoga rata koji su tijekom pandemije koronavirusa te zbog potresa, 22. ožujka 2020. godine u Zagrebu, obustavljeni i preusmjereni.

„S obzirom da resorno ministarstvo provodi natječaje za projekte i programe braniteljskih udruga, a kako se ove godine odustalo od provođenja i sufinanciranja takvih programa i projekta, zbog sveukupne situacije s pandemijom koronavirusa, zanima me kako je do sada tekla provedba tih projekta i koje su aktivnosti sufinancirane“, pitao je zastupnik D. Sobota.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uvodno je naglasio kako je ministarstvo hrvatskih branitelja raspisalo navedene natječaje i u 2020. godini, no nakon pojave pandemije koronavirusa i potresa u ožujku ove godine u Zagrebu, ministarstvo je žurno odgovorilo na navedenu situaciju:

„Sva sredstva preusmjerena su za psihosocijalno i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja branitelja iz Domovinskoga rata i njihovih obitelji, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije i potresa na braniteljsku populaciju i njihove obitelji. Putem Javnog natječaja koji smo raspisali, 98 udruga iz Domovinskoga rata dobilo je sredstva za 124 programa i aktivnosti vrijedne 8,5 milijuna kuna“, odgovorio je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.