Članica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Gordana Sobol potvrdila je u utorak kako će taj Odbor na sjednici u četvrtak odlučiti hoće li se baviti pitanjem razrješenja ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića.

Lozančićevo razrješenje prije više od deset dana potpisala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, tvrdeći da je ravnatelj prekršio zakon, no da bi stupilo na snagu potreban je supotpis premijera Tihomira Oreškovića, koji je, pak, kazao kako će uzeti dovoljno vremena da prouči cijeli slučaj.

“Sutra ćemo pokrenuti postupak izbora članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi, a u okviru druge točke ćemo raspraviti hoćemo li se i na koji način kao odbor baviti pitanjem smjene ravnatelja Lozančića. To je sve što sad mogu reći”, kazala je Sobol novinarima u Saboru.

Osobno smatra da bi odbor trebao razmotriti okolnosti Lozančićeva razriješenja. “Moj osobni stav je da imamo kao Odbor pravo iskoristiti ono što nam omogućuje zakon, a to je da tražimo od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost njihovu analizu je li proveden nadzor nad zakonitošću rada SOA-e. To je po zakonu tako, kao članovi i članice Odbora imamo pravo na to. Hoće li to biti izglasano ne ovisi samo o meni ni o SDP-u”, rekla je Sobol.

Očekuje da će takav stav zastupati i Most, a na primjedbu kako se čini da ta stranka odustaje od zahtjeva za raspravom o Lozančiću, podsjetila je da je Most to zatražio kao klub u raspravi o imenovanju Ranka Ostojića (SDP) na čelo Odbora.

“Oni su to zatražili kada su u ime Kluba zastupnika govorili o potrebi da se Odbor što prije konstituira i jedino što mogu očekivati je da ostanu pri onome što su zahtijevali”, dodala je Sobol.

hina

fah