Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) sugerira da neće postati regulator. Odbacuje i pomisao da u drugim članicama EU tajne službe ne sudjeluju u kibernetičkoj zaštiti na sličan način kako je to planirano u Hrvatskoj, piše u srijedu Jutarnji list.

SOA je naglasila i da već sada njene usluge ICT zaštite koriste neke značajne privatne tvrtke, ali – dobrovoljno, navodi dnevnik.

U neuobičajeno opširnom odgovoru SOA je Jutarnjem listu potanko opisala kako već četiri godine radi na tome da postane središnja točka za zaštitu državne kritične infrastrukture u području kibernetičke sigurnosti. Novi zakon, koji bi to i formalizirao, navode, tek je finalizacija tog procesa.

– SOA je započela izgradnju Centra za kibernetičku sigurnost 2019. godine uz razvoj nacionalnih sposobnosti za zaštitu hrvatskog kibernetičkog prostora, a pri tome je fokus bio na razvoju stručnih potencijala, tehničke infrastrukture i međunarodne suradnje s partnerskim agencijama u okviru EU i NATO-a – kažu u SOA-i.

Pohvalili su se da je u međuvremenu Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e postao “najrazvijeniji i najkompletniji nacionalni resurs kibernetičke sigurnosti u Republici Hrvatskoj”. Plan koji imaju je da ga se temeljem Zakona o kibernetičkoj sigurnosti nadogradi i transformira u Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost.

Zakon, koji je prošao javnu raspravu s čak 119 komentara, naišao je na kritike dijela stručne javnosti koja upozorava da će po tom Zakonu SOA postati regulator, da to nije tipično za druge države EU i da će uključivati i privatne tvrtke.

SOA u svom odgovoru nije izričito navela da po novom Zakonu o kibernetičkoj sigurnosti neće postati regulator. Naime, nije izravno komentirala sam Zakon, ali je pojasnila da u niti jednoj državi u Europi nacionalni centri za kibernetičku sigurnost nisu regulatorna tijela, piše novinar Jutarnjeg lista Bernard Ivezić.