Prvi asistent redatelja filma “Rust” na čijem je snimanju glumac i producent Alec Baldwin slučajno ustrijelio direktoricu fotografije, osuđen je u petak na šest mjeseci uvjetno s razdobljem kušnje nakon nagodbe o priznanju krivnje.

 

Ovo je prva osuđujuća presuda u tom predmetu, i izrečena je za nemarno korištenje vatrenog oružja.

Upravo je Dave Halls, pomoćnik redatelja, bio taj koji je 21. listopada 2021. pružio Alecu Baldwinu oružje koje je trebalo biti napunjeno lažnim metcima, a glumac je povukao okidač i tako usmrtio Halynu Hutchins te ranio redatelja Joela Souzu.

Dave Halls (63), pružio mu je oružje rekavši da je “hladno”, što u hollywoodskom žargonu znači bezopasno.

Alec Baldwin i oružarka na snimanju Hannah Gutierrez-Reed optuženi su za ubojstvo iz nehata i prijeti im do 18 mjeseci zatvora te 5.000 dolara kazne.

U policijskoj istrazi se nastojalo utvrditi kako su se pravi metci našli na snimanju na ranču u Novom Meksiku, što je službeno zabranjeno, upravo kako bi se spriječile nesreće.

Policajci su zaključili da je Hannah Gutierrez-Reed stavila prave umjesto lažnih metaka u oružje kojim se koristio Baldwin.

Glavna tužiteljica Kari Morrissey u petak je ocijenila na saslušanju na sudu u Novom Meksiku da David Halls, koji se brinuo za sigurnost na snimanju niskobudžetnog filma i tako bio na “zadnjoj crti obrane”, nije “provjeravao svaki metak u oružju kako bi se uvjerio da nije ubojit”.

Alec Baldwin (64), koji se proslavio ulogom u tv seriji “Televizijska posla” (“30 Rock”), uvijek je govorio da su ga uvjeravali da je njegov revolver bezopasan.