Slovensku Sberbanku iz ruske grupe Sberbank Europe kupit će Nova Ljubljanska banka (NLB), potvrdio je u ponedjeljak kasno navečer guverner slovenske središnje banke Boštjan Vasle.

“U kasnim večernjim satima pronađeno je zajedničko rješenje za Sberbank, što znači da će banka biti prodana drugoj banci koja već posluje u Sloveniji, a to je Nova Ljubljanska banka”, rekao je Vasle za Slovensku televiziju .

Dodao je da je tako brzo nađeno rješenje za banku koja je zadnjih dana imala ograničeno poslovanje i to tako da tako neće biti opterećene druge banke niti državni proračun.

Središnja banka u priopćenju je navela da će se za sve klijente Sberbanke Slovenija već od srijede poslovanje odvijati potpuno normalno.

“Stanovništvo će moći pristupati svojim računima, imati nesmetan dostup do svojih depozita, moći će obavljati platne transakcije, servisirati kreditne obveze i sve druge uobičajene usluge.

“Promijenit će se samo vlasništvo slovenske Sberbanke, a komitenti to zapravo neće osjetiti”, kazao je slovenski guverner, dodavši da se to odnosi i na fizičke i na pravne osobe.

Nakon ruske vojne agresije i sankcija, tijekom vikenda iz Europske centralne banke (ECB) doznali smo da Sberbanka više ne može normalno poslovati, kazao je Vasle, dodavši da je to sada riješeno.

“Rješenje smo zapravo pronašli u samo dva dana, u suradnji s našim zajedničkim institucijama, ECB-om i zajedničkim sanacijskim tijelom”, kazao je Vasle.