Više od 150 medvjeda smrtno je stradalo u deset godina u nesrećama na cestama i željezničkim prugama u Sloveniji pa si je ministarstvo za okoliš i prostor postavilo za cilj da broj takvih nesretnih slučajeva ubuduće smanji za trećinu, piše u ponedjeljak ljubljansko “Delo”.

U okviru suradnje s Hrvatskom i Austrijom i preko fonda za zaštitu medvjeđe populacije LIFE DINALP BEAR, već se više godina pomoću ogrlica koje se stavljaju medvjedima kako bi se pratilo njihovo kretanje i izloženost prometu utvrđuju mjesta na kojima im prijeti najveća opasnost.
Početkom ove godine postavljeni su i prvi signalni uređaji sa senzorima uz cestu na području Kočevja gdje živi mnogo medvjeda, a oni vozače upozoravaju da uspore kad je medvjed na cesti.
Vjeruje se da bi na taj način broj smrtnih slučajeva medvjeda u slovenskom dijelu njihova zajedničkog dinarsko-pindskog i alpskog habitata mogao biti znatno smanjen.
Od 2005. do 2014. godine je prema podacima slovenskog Šumarskog instituta u bliskim susretima sa automobilima i vlakovima poginulo 156 medvjeda.
Slovenski zaštitari prirode i divljih životinja postavili su si za cilj da se ukupan broj smrtnih slučajeva u idućih deset godina smanji za trećinu, a za 50 posto na cestama i željezničkim prugama gdje su postavljeni posebni signalni uređaji za te životinje.
Što se tiče stradanja medvjeda na autocestama, predviđeno je da se ona ubuduće u cijelosti eliminiraju nizom kompleksnih mjera koje još treba doraditi.

(Hina)

fah