Projekt gradnje fontane iz koje će umjesto vode teći pivo posvađao je gradske oce u slovenskom gradiću Žalec, smještenom u dolini poznatoj po proizvodnji hmelja, ali je dvije trećine vijećnika, na izvanrednoj sjednici koju je tražila oporba, odbacilo prijedlog da se planovi obustave, a novac upotrijebi u druge svrhe, piše u petak ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

Za gradnju prve europske fontane iz koje će se moći natočiti pivo najviše se zalaže načelnik općine Janko Kos iz stranke Socijalnih demokrata (SD), a podržala ga je i nacionalna turistička organizacija koja smatra da se radi o odličnoj ideji kako grad privući turiste, a istodobno i promicati slovensko pivo.
Protiv gradnje bila je konzervativna oporba, koja govori da se radi o razbacivanju novcem u općini s 20-ak tisuća stanovnika, u kojoj su plaće za deset posto manje od državnog prosjeka, te da je financijska konstrukcija “netransparentna”. Suzdržani su bili i općinski ‘zeleni’, jer za fontanu u parku uz gradsku tržnicu treba srušiti nekoliko stabala.
Za projekt je u proračunu već osigurano 170.000 eura, više od polovice od ukupno potrebnih 350.000.
Gradonačelnik Kos kaže je dobar dio preostalog novca već osiguran iz donacija zainteresiranih poduzeća te da postoji rezerva i od novaca koji je u proračun 2014. godine na ime poreza uplatio anonimni dobitnik rekordnog eurojackpota.
Uz to, fontanu s pivom podupire i većina stanovnika, pokazala je jedna anketa.
Zbog činjenice da se je financijski plan za fontanu 6 puta povećao u odnosu na prve zamisli i zbog kritika koje se pojavljuju u javnosti gradonačelnik je obećao da gradnja neće početi sve dok financijska konstrukcija ne bude potpuno zatvorena.
Predviđeno je da bi fontanu s pivom posjećivale turističke skupine i drugi posjetitelji koji bi za 6 eura kupili pravo da tri puta natoče po tri decilitra različitih vrsta slovenskog piva s hmeljom iz toga kraja iz posebne krigle s kodom, koju je dizajnirao poznati umjetnik Oskar Kogoj.
Računa se da bi se fontana u desetak godina potpuno amortizirala.
Direktorica općinske uprave Tanja Razboršek kazala je da su se za fontanu s pivom odlučili u konzultaciji s građanima, među kojima su proveli anketu o tome kako pojačati turistički profil i identitet lokalne sredine.
Pri tome su se neki sjetili da u Rogaškoj Slatini već postoji fontana iz koje posjetitelji tamošnjih hotela mogu besplatno natočiti mineralne vode različitih vrsta i različite temperature.

(Hina)

fah