Slovensko državno odvjetništvo pokrenulo je zahtjev za sudsku istragu protiv više menadžera koji su vodili propale financijske fondove što ih je bila osnovala mariborska nadbiskupija, a sumnjiči ih da su se privatno okoristili kreditom Nove Ljubljanske banke (NLB) od 17 milijuna eura, koje su preko fiktivnog poduzeća plasirali u dionice Luke Zadar, objavili su u utorak slovenski mediji.

Mariborskom okružnom sudu predani su zahtjevi za istragu protiv nekadašnjih upravitelja financijskih fondova Zvon1 i Zvon2, koje je osnovala mariborska nadbiskupija, a koji su završili u stečaju s oko pola milijarde eura tražbina banaka i drugih vjerovnika, te protiv jednog odvjetnika kojega se sumnjiči da je vodio tu mrežu, navodi mariborski dnevni list “Večer”.

Riječ je o financijašima Simonu Zdolšeku, Mateji Vidnar Stiplošek i Francu Ješovniku, a vodio ih je odvjetnik Ljubo Peče, koji je, prema kriminalističkoj istrazi, bio mozak cijele operacije, tvrde slovenski mediji.

Spomenuti su navodno imali glavnu ulogu prilikom preuzimanja dionica Luke Zadar 2007. godine, što je kreditom od 17,5 milijuna eura dvama navedenim financijskim fondovima financirala Nova Ljubljanska banka (NLB), najveća slovenska banka, koja je u vlasništvu države.

Novac dobiven od banke s jednog je fonda prebacivan na drugi, da bi onda sredstva završila na računu privatne, a inače kreditno nesposobne privatne tvrtke “I.J. Storitve”, čiji je stvarni vlasnik navodno bio osumnjičeni odvjetnik Peče.

Portal slovenskog Telekoma, koji se poziva na istragu, navodi da je Peče odgovornost za uzimanje velikog i riskantnog kredita pokušao prebaciti na druge osumnjičene te da je rekao kako uopće nije znao da će kredit biti plasiran u dionice Luke Zadar, nego je mislio da će se upotrijebiti za jačanje likvidnosti mariborskih crkvenih fondova Zvon1 i Zvon2.

Već dvije godine kriminalisti prate trag tog novca i istražuju kako su dionice Luke Zadar na kraju došle u vlasništvo vlasnika mariborskog taksi-poduzeća Daniela Robnika, koji tvrdi da ih je kupio iz stečajne mase mariborskih financijskih fondova.

No, prije nego što je do toga došlo, mreža koju je vodio osumnjičeni odvjetnik Peče kupila je 90 posto dionica Luke Zadar i to preko druge tvrtke povezane s osumnjičenima.

Transakciji se u vrijeme kreditne ekspanzije nije protivio ni tadašnji premijer Janez Janša i smatrala se dobrom investicijom, ali je sve propalo kad je globalna financijska kriza teško pogodila slovenski bankarski sektor, kojemu je morala izdašnom dokapitalizacijom pomagati i država iz proračuna.

(Hina)

fah