Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović i kolekcionar Dinko Podrug potpisali su u četvrtak Ugovor o donaciji vrijedne slike “Bogorodica s djetetom”, čime je to remek djelo hrvatsko-talijanskog majstora Andrije Medulića Schiavonea prešlo u trajno vlasništvo MUO-a.

Na svečanom potpisivanju u foajeu muzeja, Gašparović je zahvalio uglednome američkom Hrvatu Podrugu, kolekcionaru i psihijatru iz New Yorka, na ovoj, kako je rekao, za hrvatsku kulturnu povijest i povijest umjetnosti izuzetno značajnoj inicijativi, “koja govori o vezi hrvatske kulture i Hrvata diljem svijeta”.

Istaknuo je kako je riječ o remek djelu velikog kasnorenesansnog slikara Andrije Medulića, rođenoga Zadranina koji je rano otišao u Veneciju, čija slika predstavlja za MUO, grad Zagreb i Hrvatsku “veliki kvalitativni pomak i dobitak”.

“Ovu kategoriju i kvalitetu slike Hrvatska do sada nije imala. Ovim činom potpisivanja Ugovora o donaciji, Hrvatska dobiva djelo jednog od sigurno najznačajnijih slikara 16. stoljeća koji je bio spona između Tiziana i Tintoretta i na neki način je uveo manirizam u venecijansko slikarstvo”, rekao je Gašparović.

Priča slike “Bogorodica s djetetom” s MUO-m počela je 2017. godine, kada je posredstvom Dinka Podruga uključena u njegov stalni postav.

On je Ugovor o donaciji potpisao u ime Nacionalne federacije kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca (NFCAFC) na čelu sa Steveom Rukavinom, a nakon što ju je prije nekoliko godina kupio u aukcijskoj kući Sotheby’s.

Primivši zahvalnicu od Gašparovića, Podrug je kazao kako je odmah shvatio da bi, umjesto u njegovoj dnevnoj sobi, bolje mjesto za ovu sliku bilo u nekom hrvatskom muzeju. Prvotno je planirao sliku pokloniti, no onda je odlučio uz pomoć NFCAFC-a utemeljiti mehanizam putem kojega bi i drugi američki državljani mogli donirati slike Hrvatskoj i za to u SAD-u ostvariti poreznu olakšicu. U ovome je trenutku u taj program donirano desetak slika, rekao je.

Gašparović je pohvalio ovaj stimulativni mehanizam te izrazio nadu da će u budućnosti omogućiti slične donacije i drugim hrvatskim kulturnim institucijama.

Naglasio je kako je ova donacija tek prvi korak koji naviješta novo doba za MUO, koji je privremeno zbog obnove nakon potresa zatvoren te su njegovi postavi dislocirani. Najavio je već u rujnu donaciju obitelji Urban, majke fotografa Pave Urbana, te donaciju cijenjenog arhitektonskog biroa Penezić i Rogina.

“Obogaćivanje fundusa MUO-a će se nastaviti, muzej će ostati živ, ovo je na neki način simbolični početak jedne nove ere MUO-a”, poručio je ravnatelj.

Partner događanja je Hrvatska matica iseljenika.