Umjetna sladila u slatkišima i napitcima pomoći će vam da ostanete vitki, ali takve namirnice i pića nisu dobri za zdravlje zuba, tvrde australski znanstvenici.

Dobra strana slatkiša i napitaka s umjetnim sladilima je to što se njihovim konzumiranjem u organizam ne unosi nepotreban i štetan višak šećera, a loša je ta da, suprotno pretpostavkama, mogu oštetiti zube i njihovu caklinu, kaže dr. Eric Reynolds, voditelj istraživanja o njihovu utjecaju na zdravlje zuba.

Upozorava i da ne možete u potpunosti vjerovati deklaracijama na etiketama s podacima o prehrambenim vrijednostima namirnica i napitaka.
Studija koju je Reynolds proveo s kolegama iz Centra za istraživanje oralnog zdravlja Sveučilišta u Melbourneu, testiravši razna bezalkoholna pića, energetske napitke namijenjene sportašima i slatkiše s umjetnim zaslađivačima, pokazalo je da i njihova konzumacija može oštetiti zube.
Umjetna sladila općenito smanjuju opasnost od nastanka karijesa, no i proizvodi bez prirodnih sladila štete zubima zbog visoke količine kiselina koje nagrizaju površinski sloj zubne cakline te u težim slučajevima dovode do omekšavanja dentina i zubne pulpe.
Dok Ph vrijednosti ukazuju na to koji su proizvodi kiseli – a riječ je o bezalkoholnim pićima, energetskim napitcima, voćnim sokovima i vinu, neke vrste prehrambenih namirnica sadrže kemijske spojeve koji se nazivaju kelatorima, a u tu skupinu pripadaju i citrati. Kelatori vežu druge kemijske spojeve za kalcij, rezultirajući posebno erozivnom kombinacijom koja iz zuba izvlači kalcij.
Testiravši 15 bezalkoholnih pića, među kojima tri umjetno zaslađena i osam energetskih napitaka namijenjenih sportašima na zdravim izvađenim ljudskim kutnjacima, australski su znanstvenici zamijetili nastanak oštećenja na površini zubne cakline. Sličan učinak na caklinu imali su i slatkiši, osobito oni s okusom limuna i naranče, zbog sadržane limunske kiseline.
Da bi se smanjila mogućnost erozije zuba i nastanak karijesa znanstvenici preporučuju konzumiranje fluorirane vode iz slavine s obzirom na to da voda pakirana u bocama ne sadrži fluorid, a druga dobra opcija je mlijeko.
Stomatolozi preporučuju da se zubi ne četkaju neposredno nakon jela ili konzumiranja kisele hrane, jer se na taj način oštećuje omekšani sloj cakline i dentina. Umjesto toga, usnu šupljinu trebalo bi isprati običnom vodom i tek nakon sat vremena iščetkati zube četkicom i zubnom pastom.

(Hina)

fah