Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je u četvrtak izvješće o radu gradonačelnika Tomislava Tomaševića u drugoj polovici 2023., a dok su se iz oporbe čule kritike da je to izvješće o neradu, gradska vlast odbacila je te kritike.

“Kao što su sva izvješća aktualnog gradonačelnika onako pomalo improvizacija, fiktivna, vrve neistinama (…), ali zaobilaze one koje su izuzetno bitne i koje nas zanimaju. Tako da ću reći da je u biti ovo također jedno izvješće o neradu”, rekao je zastupnik Kluba nezavisnih Ivica Lovrić istaknuvši da, primjerice, grad Zagreb ima 391 prazan gradski prostor. Pri tome je napomenuo da gradska uprava nije do sada raspisala nijedan natječaj za njihov zakup.

“Kažete nismo dobro upravljali imovinu. Kaže nam to bivša gradska vlast koja je čuvala prazne stanove kao Fort Knox. 27 milijuna kuna za čuvanje praznih 80 stanova”, odgovorio mu je Tomašević.

Među ostalim, oporba je u kritizirala i činjenicu da upravno vijeće Muzeja za umjetnost i obrt nije primijetilo pronevjeru novca, zbog koje je protiv jedne zaposlenice tog muzeja podignuta kaznena prijava. To je u četvrtak spomenuo zastupnik HSLS-a Alen Lochert, ali i sam Lovrić, poručivši da je iz muzeja navodno nestalo gotovo 600 tisuća eura, a da je u muzeju istovremeno bilo upravno vijeće, koje je “sastavljeno uglavnom od članova Možemo”.

“Što se tiče upravnog vijeća i ravnatelja, govori se o bivšem ravnatelju MUO-a. Pa nisam ga ja postavio, on je tamo više od 10 godina ravnatelj”, istaknuo je Tomašević, dok je zastupnica iz stranke Zagreb je naš Marta Kiš istaknula da je dotičnu zaposlenicu, koju se sumnjičilo za pronevjeru, imenovala upravo vlast u kojoj je sudjelovao Lovrić.

“Meni je fascinantna ova inverzija koja se dešava, jer su i gospođa koja je zaposlena i ravnatelj, bili imenovati za vrijeme kada ste vi ordinirali”, istaknula je Kiš.

Većina u zagrebačkoj Gradskoj skupštini prihvatila je u četvrtak i zaključak koji je predložio Klub zastupnika SDP-a, u kojemu obvezuju gradonačelnika da u roku od 120 dana izvijesti o aktivnostima oko izgradnje energane za koju se SDP zalaže kao dio cjelovitog rješenja gospodarenjem otpadom u Zagrebu.

Skupština je također prihvatila prijedlog da se nagrada Zagrepčanka godine uruči dugogodišnjoj aktivistkinji za ljudska i ženska prava Sanji Sarnavki. Ta će se nagrada po prvi put ove godine dodijeliti na Međunarodni dan žena, 8. ožujka.