Deseci vodećih francuskih umjetnika izrazili su podršku kontroverznoj filmskoj ikoni Gérardu Depardieuu u jeku optužbi za silovanje i seksualni napad.

U otvorenom pismu objavljenom u utorak u francuskom dnevnom listu Le Figaro osudili su “linč” Depardieua i “nepoštivanje pretpostavke nevinosti”.

Depardieu je pod istragom zbog navoda o silovanju od 2020. Više žena optužilo je nagrađivanog glumca, koji se pojavio u više od 200 filmova, za seksualno nasilje.

Još jedan sudski proces protiv njega za seksualno zlostavljanje vodi se od sredine rujna. Incident se navodno dogodio 2007. godine. Depardieu negira sve optužbe.

Pedesetak umjetnika koji su potpisali pismo kritizirali su “linč koji trpi, bujicu mržnje koja se slijeva na njega, potpuno zanemarujući presumpciju nevinosti”.

Među potpisnicama su i glumica Charlotte Rampling te glazbenica i bivša prva dama Francuske Carla Bruni.

“Mi smo umjetnici, pisci i filmski producenti… Ne želimo ulaziti u polemike i pustit ćemo pravosudni sustav da radi svoj posao”, stoji u pismu.

Dokumentarni film o njegovu putovanju u Sjevernu Koreju 2018. godine, emitiran početkom prosinca, ponovno je skrenuo pozornost javnosti, koja ga oštro kritizira zbog mizoginih i vulgarnih komentara u filmu.