U Križevcima se mogu primijetiti četiri nove skulpture koje je izradio križevački akademski kipar Igor Brkić. Tim povodom kontaktirali smo ga kako bi nam približio skulpture.

Skulpture su simboličke, odabirom materijala i forme prate recentna kretanja u suvremenoj skulpturi, i predstavljaju znamenite Križevčane i to: Zvonimira Baloga (biciklističko odmorište kod željezničke stanice u Ulici Kralja Tomislava), Vladimira Srećka Vrkljana (biciklističko odmorište u Ulici Marcela Kiepacha), Weisz Zlatka (biciklističko odmorište u Ulici Ivana Gundulića) i Branka Vidovića (biciklističko odmorište biciklističko odmorište kod stadiona i sportske dvorane).

Kratak opis predloženih skulptura:

1. Zvonimir Balog najviše je bio poznat kao dječji književnik, siluete prikazuju zaigranost djece a krug je odabran kao simbol beskonačnosti i dječje zaigranosti koja nikad ne prestaje. Sedam silueta je u čast njegove prve knige iz 1954- Knjiga sedmorice.

2. Vladimir Srećko Vrkljan je prvi hrvatski fizičar koji je proučavao kvantnu fiziku pa skulptura pokušava prikazati pojave u atomskim i subatomskim česticama tj. razbijanje i sastavljanje atoma.

3. Weisz Zlatko bio je urednik šahovskog glasnika pa skulptura pesonificirala kroz šah i to je svojevrstan homage šahu kao igri. A tri figure predstavljaju tri sloja društva te simboliziraju da su Križevci Hrvatski kraljevski grad.

4. Branko Vidović bio je najpoznatiji kao plivač, a njegova skulptura pokušava prikazati dinamiku i neukrotivost vode. Izvučena je iz jedne od verzija alkemijskih znakova za vodu. Stavljena je u pet valova kao poveznica s pet olimpijskih krugova, jer je Vidović nastupao i na Olimpijskim igrama 1948. godine, stoji u pojašnjenju Igora Brkića.

skulptureskulptureskulptureskulpture4

prigorski.hr