Skulptura “Iron Maiden” varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga prodana je za nevjerojatnih 711 tisuća eura (5,3 milijuna kuna) na dobrotvornoj aukciji u Varšavi, što je uspjeh kakav ne pamti hrvatska umjetnička scena, piše u ponedjeljak Večernji list.

“Nisam očekivao. Gledao sam umjetnike o kojima sam učio na Akademiji tako da mi nije uopće palo na pamet. Ali, eto desilo se i jako mi je drago da se desilo za jedan dobrotvoran cilj”, kazao je 34-godišnji Nikola Vudrag koji je i ovog puta dokazao svoju reputaciju kao miljenik kolekcionara.

Kao jedini inozemni umjetnik, Vudrag je sa svojom skulpturom sudjelovao na izložbi i aukciji poljskih umjetničkih djela, dizajna i iskustava “Great Emotions”, gdje se prikupljaju sredstva za obrazovanje djece u Gani i ukrajinske mladeži u organizaciji zaklade Omenaa.

Prije same aukcije njegova skulptura “Iron Maiden” početno je bila procijenjena na vrijednost između 8.911 i 17.823 eura, samo kako bi izazvala pomamu među kolekcionarima i postala najskuplje prodan eksponat te večeri. Njegova skulptura “Iron Maiden”, kao što samo ime kaže, napravljena je od željeza.

Kako je aukcija bila na poljskom, pratio ju je do jednog dijela s prijevodom nakon čega su ga pozvali na pozornicu.

“Nisam znao što se događa, sve dok mi nisu objasnili za koliko je prodana skulptura. Kao hrvatski umjetnik na njihovom teritoriju, nisam očekivao da će se to dogoditi”, ispričao je mladi hrvatski umjetnik novinarki Večernjeg lista Antoniji Petković.