Ako Velika Britanija bude glasovala na referendumu u lipnju za izlazak iz Europske unije unatoč protivljenju Škotske tada će porasti pritisak da Škotska ponovno organizira referendum o neovisnosti, kazala je u subotu Nicola Sturgeon, predsjednica Škotske nacionalne stranke i škotske vlade.

Sturgeon je istaknula da podržava ostanak u Europskoj uniji, a ankete pokazuju da se s time slaže većina od pet milijuna Škota.

No, Engleska ima 53 milijuna glasača, što je oko 83 posto stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva.

“Ako dođemo u situaciju da Škotska glasuje za ostanak, a ostatak Ujedinjenog Kraljevstva za izlazak, ljudi u Škotskoj htjet će ponovno razmotriti veliko pitanje treba li Škotska biti neovisna”, kazala je.

Škoti su na referendumu 2014. odbacili neovisnost s 55 posto glasova, ali SNP je od tada povećao svoj utjecaj, osvojivši 56 od 59 škotskih mjesta u nacionalnom parlamentu u Londonu na izborima u svibnju prošle godine.

Premijer David Cameron najavio je referendum o članstvu u EU-u za 23. lipnja nakon što je na summitu u Bruxellesu postigao dogovor s europskim čelnicima o reformi odnosa Velike Britanije s EU-om.
(Hina)

fah