ŠKOLA NA PODLICAMA NA KORAK DO REALIZACIJE Gradonačelnik Jakšić: Bližimo se cilju jednosmjenske nastave

30. lipnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno ŠKOLA NA PODLICAMA NA KORAK DO REALIZACIJE Gradonačelnik Jakšić: Bližimo se cilju jednosmjenske nastave

Foto: Profoto studio


Na parceli u Podolicama od gotovo 20 tisuća kvadratnih metara jutros je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić održao konferenciju za medije, a na kojoj je izvijestio da dugoočekivana škola je na korak do početka gradnje.

Foto: Profoto studio

 

 

-Osnovna škola na Podolicama je priča koja traje 15 godina. I mi sami smo bili skeptični i prestali smo vjerovati da ćemo realizirati taj projekt. Potpuno shvaćam da i građanima cijela ta priča izaziva podsmijeh, jer toliko se pričalo, toliko se ugovora potpisalo… Imali smo čvrsti ugovor s tadašnjom vladom Zorana Milanovića i već je trebala biti zakopana prva lopata i kada je došla vlada Tima Oreškovića cijela je priča pala u vodu i na kraju smo završili na sudu. – kazao je Jakšić.

Foto: Profoto studio

-Evidentno je da ne postoji interes Države da ulaže u Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju za potrebe obrazovanja i obrazovne strukture. To vidimo i na primjeru Sveučilišta Sjever, koje dobiva najmanje sredstava po studentu o svih javnih sveučilišta. Sada kada imamo financijsku odlučili smo da idemo sami izgraditi školu na Podolicama s pripadajućom sportskom dvoranom. – istaknuo je Jakšić.

Foto: Profoto studio

-Danas kompletna dokumentacija ide na savjetovanje gdje će svi zainteresirani za sudjelovanje u izgradnji moći dati svoje primjedbe i upite, nakon čega slijedi javna nabava. Krajem godine ili početkom iduće trebali bi krenuti prvi radovi. -najavio je Jakšić.

Radi se o školi koja će imati 16 razrednih odjeljenja, modernu sportsku dvoranu, a prilagođena će biti i djeci s posebnim potrebama. Škola će biti energetski vrlo učinkovita s najvišim razredima uštede.

Foto: Profoto studio

-Ovo je veliki korak prema ostvarivanju našeg cilja, a to je jednosmjenska nastava na području grada Koprivnice. Vrijednost investicije same gradnje procijenjena je 42,5 milijuna kuna plus PDV, dok je procijenjena vrijednost opremanja škole oko 10 milijuna kuna bez PDV-a. – kazao je Jakšić.

Foto: Profoto studio

Za jednosmjensku nastavu, osim izgrađene nove škole, bit će potrebno i šest do sedam dodatnih razrednih odjeljenja u drugim osnovnim školama, no uvjeren je da će se to na vrijeme dogovoriti.

 

Što se tiče same financijske konstrukcije, Grad Koprivnica radi na kalkulacijama financiranja izgradnje. Postoji mogućnost dugoročnog kreditiranja ili financiranje putem izdavanja obveznica.

Foto: Profoto studio

-Imamo tu sreću da Grad doista trenutno ima dobru financijsku situaciju i da na osnovu toga možemo dobiti jako povoljne kamate. Ako će sve ići nekim zacrtanim tempom, u prvoj polovici 2022. godine očekujem da će nova škola na Podolicama biti dovršena, a početkom jeseni potpuno opremljena i spremna za početak nove školske godine. zaključio je Jakšić.

 

Postupak i tijek izgradnje pojasnio je pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić.

 

-Prema tehničkim normativima koji su na snazi u Republici Hrvatskoj nova zgrada škole mora biti gotovo nulte kategorije energije. Nakon idejnog projekta izrađuje se glavni projekt koji ide u proceduru izdavanja građevinske dozvole. Naša je procjena da bi u listopadu ove godine mogli ugovoriti s ponuditeljem izradu projekta. Nakon toga računamo da ćemo u veljači iduće godine imati građevinsku dozvolu. -rekao je Golubić.

Foto: Profoto studio

-Nakon ishođene građevinske dozvole ponuditelj je dužan izraditi izvedbeni projekt zajedno sa troškovnikom izvođenja radova te očekujemo na proljeće iduće godine i početak prvih radova. Kao što je rekao gradonačelnik, u svibnju ili lipnju 2022. godine računamo na izdavanje uporabne dozvole za izgrađenu školu. – kazao je Golubić.

Foto: Profoto studio

Konferenciji za medije su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec i pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek.

foto: profoto studio

Facebook Comments