Sklopio ugovore o kupnji bagera, nije ih kupio, ali je uzeo 3 milijuna kuna

4. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Crna kronika Sklopio ugovore o kupnji bagera, nije ih kupio, ali je uzeo 3 milijuna kuna

Marijan Sušenj/Pixsell


Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici je 2. rujna, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Koprivnici optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1991.) zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Okrivljenika se tereti da je u 2015. godini u Reki, kao direktor trgovačkog društva sklopio četiri fiktivna ugovora o kupnji bagera iako njegovo društvo nije kupilo niti jedan bager, a potom je radi plaćanja po tim ugovorima podigao s računa društva više od tri milijuna kuna koje nije utrošio na plaćanje bagera i koji se smatra drugim dohotkom fizičke osobe, a na koji nije obračunao, prijavio niti platio porez na dohodak u iznosu većem od 1.200.000,00 kuna.

Okrivljenika se tereti i da nije vodio poslovne knjige društva prema zakonskim obavezama jer je u njih unosio podatke na temelju nevjerodostojnih isprava.

U optužnici je predloženo da se okrivljeniku, uz kaznu, izrekne i obveza podmirivanja imovinskopravnog zahtjeva Republike Hrvatske u visini utajenog iznosa poreza.

Facebook Comments