SK šahista: Ante Brkić u trećem krugu

16. srpnja 2021. Autor: prigorski.hr Sport SK šahista: Ante Brkić u trećem krugu

Pixabay


Hrvatski šahovski velemajstor Ante Brkić remijem s vrlo jakim Ukrajincem Jurijem Krivoručkom osigurao je pobjedu u dvoboju drugog kruga Svjetskog kupa šahista, u kojem je sudjelovalo 78 pobjednika prvog kruga i 50 igrača s najvišim rejtingom.

Cijelu partiju Brkić je sjajno odigrao, a posebno je impresionirala njegova igra u topovskoj završnici s pješakom manje.

Nažalost, preostala dva naša reprezentativca izgubili su svoje mini-dvoboje i završili s natjecanjem. Saša Martinović bio je na pragu časnog oproštaja, jer je nakon izvrsne igre s crnim figurama protiv svjetskog prvaka Magnusa Carlsena postigao jednostavnu remi-završnicu s lovcem i tri pješaka protiv skakača i tri pješaka. No, pritisnut vremenskom oskudicom, u 64. potezu napravio je kobnu pogrešku i Carlsen je studioznom igrom izborio i drugu pobjedu.

Ivan Šarić se protiv vrlo dobrog Argentinca Alana Pichota upustio u vrlo oštru igru u kojoj nije poznavao sve finese. Pichot je efektnom žrtvom skakača razbio bedem pred njegovim kraljem i u nezadrživom naletu postigao pobjedu i tako s 1,5-0,5 eliminirao Ivana Šarića.

Tragičan oproštaj od natjecanja doživio je odlični armenski velemajstor Levon Aronian. Dobio je temperaturu, dijagnosticiran mu je COVID-19 i morao je bez igre predati meč Australcu Bobbyju Chengu. Zanimljivo je da je mladi Indijac R. Praggnanandhaa s 2-0 pobijedio Armenca Gabriela Sargissiana, a Srbin Velimir Ivić je s 1,5-0,5 eliminirao mnogo jačeg Španjolca Francisca Vallejo-Ponsa.

Nakon mini-dvoboja odigranih klasičnim tempom (90 minuta za prvih 40 poteza + 30 minuta za ostatak partije, uz dodatak od 30 sekundi poslije svakog poteza) odlučena su 42 meča, a preostala 22 sudionika trećeg kruga saznat ćemo u subotu nakon doigravanja ubrzanim, a možda i brzopoteznim tempom. Poslije još pet krugova nokaut-natjecanja past će odluka o pobjedniku, odnosno o tome koje će dva igrača postati sudionici Turnira kandidata 2022. godine.

Rezultati hrvatskih predstavnika: Martinović (HRV,2548) – Carlsen (NOR,2847) 0-2, Brkić (HRV,2592) – Krivoručko (UKR,2699) 1,5-0,5, Šarić I. (HRV,2645)-Pichot (ARG,2630) 0,5-1,5 (Hina)

Facebook Comments