Sjeverna Koreja ispalila je balističku raketu u četvrtak dok upozorava na “žešće vojne odgovore” na napore SAD-a da ojača svoju sigurnosnu prisutnost u regiji sa svojim saveznicima, rekavši da će Washington “požaliti zbog svojeg kockanja”.

Sjeverna Koreja izvela je rekordan broj takvih testova ove godine, a također je nedavno ispalila stotine topničkih granata u more dok su Južna Koreja i Sjedinjene Države organizirale vježbe, od kojih su neke uključivale i Japan.

Vojska Južne Koreje priopćila je da je balistički projektil lansiran iz grada Wonsana na sjevernoj istočnoj obali u 10:48 po lokalnom vremenu. Letio je 240 km na visini od 47 km brzinom od 4 Macha.

Najnovije lansiranje izvedeno je manje od dva sata nakon što je sjevernokorejska ministrica vanjskih poslova Choe Son Hui oštro osudila nedjeljni trilateralni samit Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana, tijekom kojeg su čelnici kritizirali sjevernokorejsko testiranje oružja i obećali veću sigurnosnu suradnju.

Američki predsjednik Joe Biden na razgovorima je ponovno potvrdio predanost jačanju proširenog odvraćanja i obrani dvaju azijskih saveznika “cijelim rasponom sposobnosti”, uključujući nuklearno oružje.

Choe je rekla da “ratnim vježbama za agresiju” tri zemlje nisu uspjele obuzdati Sjever, nego su same sebi nanijele “ozbiljniju, realniju i neizbježnu prijetnju”.

“Što je SAD gorljiviji u ‘pojačanoj ponudi proširenog odvraćanja’ svojim saveznicima i što više intenzivira provokativne i blefirajuće vojne aktivnosti… to će vojna protuakcija DNRK biti žešća”, rekla je Choe u izjavi koju je prenijela službena novinska agencija KCNA.