Sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije; Podržana inicijativa za ukidanje cestarine do Ivanić-Grada i Jastrebarskog

23. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije; Podržana inicijativa za ukidanje cestarine do Ivanić-Grada i Jastrebarskog


Jednoglasnom odlukom članovi Županijske skupštine Zagrebačke županije podržali su inicijative građana Jastrebarskog i Ivanić-Grada te okolnih općina koji traže ukidanje plaćanja cestarina na dijelovima autoceste A1 i A3 te rješavanje problematike rasvjete čvora Jastrebarsko.

„Susreo sam se s predstavnicima obje inicijative građana i obećao da ćemo ovakav prijedlog uvrstiti na dnevni red Skupštine, a drago mi je da je prijedlog jednoglasno prihvaćen. Već sutra ćemo ga uputiti Hrvatskim autocestama i resornom ministarstvu i nadam se da će se ovog puta nepravda prema našim građanima koji svaki dan plaćaju autocestu na putu do svog radnog mjesta, fakulteta, bolnica ispraviti“ – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Prihvaćena je odluka o izmjenama i dopunama Statuta Zagrebačke županije radi usklađenja s novim Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prema kojem će u sljedećem sazivu Županijske skupštine umjesto dosadašnjeg 51 člana biti njih 47. S novim zakonom usklađene su i naknade za vijećnike koje u ukupnom godišnjem neto iznosu ne smiju premašiti iznos od 16 tisuća kuna.

zagrebačka županija skupština (15)

Vijećnici su informirani o radu Županijskog stožera civilne zaštite u razdoblju od 1. veljače 2020. do 31. siječnja 2021. godine, a usvojen je i Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda za područje Zagrebačke županije u 2021. godini.

Zeleno svjetlo dali su i programima razvoja ekološke poljoprivrede i pametnih sela u Zagrebačkoj županiji do 2030.

zagrebačka županija skupština (14)

Na sjednici je prihvaćeno Izvješće o radu Župana za drugu polovicu 2020. godine kao i izvješća o radu za prošlu godinu županijskog Savjeta mladih, Savjeta za socijalnu skrb, Savjeta za zdravlje, Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata, Antikorupcijskog povjerenstva, Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Koordinacije za ljudska prava, kao i Izvješće o radu i poslovanju Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije za 2020. godinu.

zagrebačka županija skupština (13)

Također, prihvaćeno je i prošlogodišnje Izvješće o stanju zaštite od požara na području Zagrebačke županije, Izvješće o radu Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, Izvješće o provedbi Programa zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama za područje Zagrebačke županije te Izvješće o stanju u prostoru 2016.-2019. u kojem se navodi trend povećanja izgrađenosti građevinskih područja naselja što ukazuje na daljnje opremanje zemljišta komunalnom infrastrukturom te novu izgradnju kao i rast broja zaposlenih te pad nezaposlenih.

zagrebačka županija skupština (12)

Na Aktualnom satu vijećnike je najviše zanimalo stanje u potresima pogođenim dijelovima Zagrebačke županije te što Županija čini kako bi se ublažile njegove štetne posljedice, ali i kako napreduje dinamika cijepljenja protiv koronavirusa.

Vijećnici su postavljali pitanja o rekonstrukciji i asfaltiranju cesta na području Vrbovca i Svetog Ivana Zeline, izgradnji mosta Bobovica – Prigorje Brdovečko te postavljanju dodatne vertikalne i horizontalne signalizacije na pješačkim prijelazima.

zagrebačka županija skupština (11)

Zanimalo ih je u kojoj su fazi natječaji i javni pozivi koje Županija ove godine raspisuje za poljoprivrednike, poduzetnike, braniteljske, socijalno-humanitarne i kulturne udruge, ali i gradove i općine sa svog područja, kao i poslovanje tvrtke Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije.

Postavljana su i pitanja o izmještanju ravnateljstva Zavoda za hitnu medicinu ZŽ i odvijanju nastave učenika s posebnim potrebama u uvjetima epidemije itd.

zagrebačka županija skupština (10) zagrebačka županija skupština (9) zagrebačka županija skupština (8) zagrebačka županija skupština (7) zagrebačka županija skupština (6) zagrebačka županija skupština (5) zagrebačka županija skupština (4) zagrebačka županija skupština (3) zagrebačka županija skupština (2)

Facebook Comments