Prije 30 godina na današnji dan (28. prosinca 1991.) poginuli su u Gornjoj Subockoj nedaleko Lipika vrbovečki branitelji Damir Rubenčić i Dubravko Smolec. Izaslanstvo grada Vrbovca na čelu s Denisom Kraljem, gradonačelnikom tim je povodom položilo vijence i zapalilo svijeće pored spomen obilježja Hrvatska kocka u centru Vrbovca.

Vijence su položili i obitelji poginulih branitelja, njihovi suborci iz 51. Samostalne bojne, te udruge proizašle iz Domovinskog rata.
Potom je organiziran odlazak u Gornju Subocku, na mjesto pogibije hrvatskih vitezova. gdje je održana komemoracija.

vrbovec branitelji (1)

Damir Rubenčić i Dubravko Smolec bili su pripadnici 1. voda 51. samostalne bojne Vrbovec.

Podsjetimo, 51. samostalna bojna ZNG Vrbovec ustrojena 29-srpnja 1991. Pripadnici vrbovečke bojne sudjelovali su u rujnu 1991. u oslobađanju vojnog strelišta „Bosna“ u Vrbovcu, te u pripremama i izvlačenju topničko-raketnog streljiva i druge vojne opreme iz skladišta u Prečecu, blokadi i oslobađanju vojarne i skladišta Široko Brezje u Križevcima, u oslobađanju vojarne u Varaždinu, blokadi i oslobađanju vojarne u Bjelovaru, sudjelovanje u neprekidnoj protuzračnoj obrani vrbovečkog kraja s težištem na PZO zaštiti industrijske zone te u suradnji s pripadnicima MUP-a sudjelovali u provedbi zadaća na nadzorno-blokadnim punktovima na području tadašnje općine Vrbovec.

Bojna je od sredine prosinca 1991. do demobilizacije u srpnju 1992. pod zapovijedanjem Zapovjedništva Operativne grupe Posavina bila borbeno angažirana na području Zapadne Slavonije (područje Novska, Subocke, Lipika, Jasenovca). Kroz postrojbu je prošlo 1024 pripadnika, život su izgubila 2 pripadnika, a ranjeno 11 članova vrbovečke bojne.

Ratni zapovjednici bili su brigadiri Branko Gačak i Sandi Knežević.

Dragan Vicković/prigorski.hr