Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuo je u petak kako je sramotna nagodba Uskoka sa Zlatkom Maksimovićem kojega se, uz župana Šišljagića i bivšeg pročelnika županijske Agencije za razvoj Martina Marolina, tereti za zlouporabu položaja i ovlasti čime je županija oštećena za više od 120 tisuća kuna.

„Na pripremnom ročištu nagodili su se sa čovjekom koji je nesporno zlouporabio položaj i ovlasti i uzeo novac, a pred njima lažno tereti mene osobno i još jednog djelatnika Osječko-baranjske županije. Za to sramotno djelo i novac koji je ukrao, Uskok ga je sporazumom na neki način abolirao od krivnje, jer je dobio 11 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine“, ustvrdio je Šišljagić.
Ponovio je kako je to sramotno, jer na ovaj način Uskok “zapravo prejudicira čitav sudski postupak”.
„Nemojmo zaboraviti i da su Zlatko Maksimović i njegova supruga Ana Maksimović već i ranije krali“, naglasio je Šišljagić podsjetivši kako su Maksimović i supruga, u drugom sudskom postupku, proglašeni krivima zbog uzimanja mita za posredovanje pri zapošljavanju.
Šišljagić je najavio kako će „na sudu dokazati svoju nevinost te javnosti pokazati da ova optužnica Uskoka stvarno nema veze s pameću“.
Župana Šišljagića i bivšeg pročelnika županijske Agencije za razvoj Martina Marolina Uskok tereti da su, uz posredovanje bivšeg predsjednika Županijske skupštine Zlatka Maksimovića, u više navrata tražili da im poduzeća koja su iz županijskog proračuna dobivala bespovratnu pomoć vraćaju do 80 posto uplaćenog iznosa.
Optuženi su da su tako pribavili protupravnu imovinsku korist, a županiju oštetili za više od 120 tisuća kuna.
Sud je na pripremnom ročištu prihvatio pisani sporazum stranaka o uvjetima priznavanja krivnje i sporazum stranaka o sankciji, a Maksimović je, zbog pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, nepravomoćno proglašen krivim te uvjetno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko okrivljenik, u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

(Hina)

fah