Tri sindikata koja djeluju u podružnici zagrebačke Čistoće najavila su u srijedu prosvjed ispred ulaza u Čistoću tražeći podizanje plaća najmanje plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Holdinga.

Kako je rekao predsjednik sindikata Čistoće Zdravko Stoilković, na prosvjed su se odlučili nakon što su se Uprava Holdinga i zagrebačka gradska uprava oglušili na njihove dopise u kojima su tražili sastanak i razgovor o povećanju koeficijenata i usklađivanju plaća s inflacijom, o čemu je svoje nezadovoljstvo potpisivanjem peticije potvrdilo 1.116 radnika.

“Nakon prikupljenih 1.116 potpisa obratili smo se gradonačelniku, Upravi zagrebačkog holdinga i našem voditelju, i tražili smo sastanak u roku od 10 dana, očekujući da će nas pozvati, da ćemo razgovorima doći do rješenja koje je prihvatljivo i za radnike i za poslodavce”, kazao je Stoilković za Hinu. “Oni nas, međutim, uopće nisu zvali, oglušili su se na naš poziv, oglušili su se na 1.116 potpisa radnika i sukladno tome mi organiziramo prosvjed kako smo i najavili”, dodao je.

Istaknuo je da radnici Čistoće rade teške, slabo plaćene poslove, zbog čega je fluktuacija radnika velika. Istovremeno, kaže Stoilković, za te poslove nema interesa na tržištu rada, te je podizanje plaća postalo nužnost.

Konkretno, kako je riječ o poslovima s posebnim uvjetima rada, sindikati i radnici traže usklađivanje dodataka na uvjete rada određenih sistematizacijom radnih mjesta na način da se plaća radnika s najnižim primanjima nešto podigne i bude u skladu s poslovima koje obavljaju. Osim povećanja osnovice, traže i usklađivanje koeficijenata zaposlenih u Čistoći s istim poslovima u drugim podružnicama Holdinga.

“To su dvije odvojene stvari. Ono što tražimo u principu je da se dignu plaće radnicima koji su najmanje plaćeni i da se usklade koeficijenti koji su uparivi, odnosno, usporedivi, gdje se obavljaju isti poslovi u raznim podružnicama a za koje zaposleni kod nas imaju manje koeficijente nego drugdje. Znači, tražimo u najmanju ruku izjednačavanje koeficijenata s drugim podružnicama”, pojasnio je Stoilković.

Sindikati su tražili razgovor s poslodavcem kako bi u pregovorima došli do sporazuma oko toga što bi bio minimum na koji mogu pristati. Nakon što je prošao zadani rok, odlučili su se održati prosvjed, i to u srijedu u 13 sati ispred ulaza u Podružnicu Čistoća, Radnička cesta 82.