Iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja ocijenili su u nedjelju kako situacija na Hrvatskim studijima potvrđuje skandalozan način upravljanja Sveučilištem u Zagrebu.

Podsjetili su da je prije nekoliko dana objavljen nalaz upravnog nadzora nad Fakultetom hrvatskih studija koji govori “o nezakonitom zapošljavanju, upotrebi školarina za isplate nezakonitih dodataka na plaću, izvođenju studija bez pravnog temelja, bizarnim aktima itd.”.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je u četvrtak da su upravnim nadzorom na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu utvrđene mnoge nepravilnosti te da je nalaz i mišljenje dostavilo Poreznoj upravi, Državnom odvjetništvu i Državnom inspektoratu.

Sve to, kažu u Sindikatu znanosti, potvrđuje skandalozan način upravljanja Sveučilištem u Zagrebu u proteklom razdoblju, ali i nefunkcionalno djelovanje Senata te politikantski pristup Ministarstva koje je reagiralo onda kada mu je odgovaralo, a ne kada je saznalo za probleme. Naveli su i da “o katastrofalnom djelovanju bivšeg prorektora Čovića na Fakultetu hrvatskih studija govore već godinama”, a Upravni nadzor nad tom ustanovom zatražili još u veljači 2017., kada su – da zaštite ustanovu i prava njezinih zaposlenika – organizirali i štrajk.

Ministarstvo je reagiralo s višegodišnjim zakašnjenjem, nadzor je parcijalan

Smatraju da je resorno ministarstvo reagiralo sa šest godina zakašnjenja, kada je, kako su ocijenili, Fakultet hrvatskih studija kadrovski devastiran, kada je već davno ugašen najbolji studij filozofije na Sveučilištu, a najbolji znanstvenici s te ustanove potjerani da bi nezakonito bili zaposleni istomišljenici prorektora Čovića i rektora Borasa.

“Svih ovih šest godina tom je ustanovom bivša Uprava Sveučilišta u Zagrebu upravljala nevjerojatnom bahatošću, donoseći brojne eklatantno nezakonite i po kvalitetu ustanove loše odluke”, ocijenili su u priopćenju i dodali da za to vrijeme Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije činilo ništa, a Senat Sveučilišta u Zagrebu bespogovorno potvrđivao nezakonite i štetne odluke, uz čast rijetkim pojedincima.

“Uloga Ministarstva je da vodi brigu o adekvatnom upravljanju sustavom i kontrolira na koji se način koriste javna sredstva. Autonomija sveučilišta tome nije brana, niti to može biti, ali je bila odlično pokriće za nedjelovanje”, istaknuli su iz Sindikata znanosti i ocijenili da za Upravni nadzor “nije bilo političke volje”.

Čak i sada, kada su glavni akteri ostali bez formalnih pozicija moći, upravni je nadzor proveden parcijalno i ne zahvaća najkritičnije razdoblje upravljanja tom ustanovom, smatraju.

Iz Sindikata znanosti upozorili su i na “nevjerojatne nepravilnosti” na Hrvatskom veterinarskom institutu o čemu su obavijestili i nadležno ministarstvo, a do danas nitko od aktera na toj ustanovi nije odgovarao za nezakonitosti i malverzacije.

“Vjerujemo da s novim rektorom dolazi i novi način upravljanja, a prvi lakmus papir za Hrvatske studije bit će odabir novog dekana. Jedna od kandidatkinja za dekanicu je bivša desna ruka prorektora Čovića i osnivačica njegovog ‘žutog’ sindikata. Odabir takve osobe na čelo Hrvatskih studija pokazao bi da na toj ustanovi, nažalost, više ne postoji kritična masa ljudi koja želi i može generirati pozitivne promjene. Ako bude tako, svi se trebamo pitati tko je za to (najviše) odgovoran”, poručili su iz Sindikata znanosti.