Sindikat Zajedno – zaposlenih u sanitetu, zdravstvu i socijalnoj skrbi dat će svom članstvu na izglasavanje odluku idu li u štrajk zbog nezadovoljstva Vladinom uredbom o koeficijentima kojom su dobili najniži postotak povećanja plaća, izvijestili su u srijedu.

“Konzultirat ćemo se sa članstvom i u roku od 24 sata ćemo donijeti odluku hoćemo li štrajk ili ne. Sve je pripremljeno, kako kažu naši članovi, tako ćemo postupiti”, kazao je nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva predsjednik sindikata Zajedno Krunoslav Krušec.

Ministrima zdravstva i rada, Viliju Berošu i Marinu Piletiću, sindikat je dao rok do danas da ih prime na sastanak i prihvate njihove zahtjeve.

Novom uredbom o koeficijentima nisu zadovoljni vozači saniteta, medicinske sestre i tehničari, radiološki tehnolozi, socijalni djelatnici, gotovo 3000 ljudi zaposlenih u sustavu zdravstva, poručuju.

Najava štrajka je za 13. ožujak i ne bi se radilo o jednodnevnom štrajku. Krenuli bi sa odjelima saniteta i odjelima radiologije, i prema Krušecovim riječima to bi se postupno širilo na sve više i više ustanova.

“Sve ovisi o odlučnosti Vlade da riješi naše probleme”, naglasio je čelnik sindikata Zajedno, dodajući da spadaju u najniže platne razrede, najgore su prošli jer imaju najmanji postotak povećanja plaća, svega osam posto.

“Kažu u Ministarstvu prosjek je 13,5 posto. Da je, ali ravnatelji su dobili više, zamjenici ravnatelja. Gdje su medicinske sestre? Gdje su inženjeri radiološke tehnologije? Gdje su fizioterapeuti? U najnižim rangovima. Povećanje 80 do 200 eura. Suci su dobili 600 eura. Pa jesmo mi zaista tako glupi ili nas radi budalama?”, kaže Krušec.