Umirovljeničke udruge pozdravile su ukidanje dodatnog doprinosa umirovljenika za zdravstveno osiguranje, antirecesijske mjere iz 2009. godine zbog koje je dio umirovljenika iz svojih mirovina godinama mjesečno izdvajao u prosjeku 150 do 200 kuna.

Izmjenama Zakona o doprinosima od 1. travnja u potpunosti se ukida dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje po stopama od jedan i tri posto na mirovine. Za oko milijun umirovljenika doprinos je podmirivala država na teret državnog proračuna, a oko 32.000 umirovljenika s mirovinom iznad 5000 kuna plaćalo je doprinos od tri posto iz svojih mirovina.

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) Višnja Fortuna kazala je za Hinu da je time riješeno nešto što Matica i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) godinama traže.

Mirovine su dvostruko oporezivane

“Umirovljenici su te doprinose plaćali kroz svoj radni vijek. To je bilo dvostruko oporezivanje i potpuna nepravda”, istaknula je. Sigurna je da će ukidanje te mjere umirovljenicima biti plus jer sada imaju jedan namet manje.

Ističe kako su umirovljenici s višim mirovinama iz svojih plaća i za zdravstvo izdvajali više kroz svoj cijeli radni vijek, a onda su, kad im to zdravstvo najviše treba, morali dodatno izdvajati. Sada se ispravlja nepravde, kaže.

Predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović podsjetila je da su s Maticom još u rujnu prošle godine na sastanku s premijerom i nekoliko ministara zatražili da se što hitnije ukinu stare krizne mjere bivše premijerke Jadranke Kosor.

Premijer im je tada obećao da će to biti riješeno pa je Petrović pozdravila to što je održao svoju riječ.

Trinaest godina nepravde

“Smatramo da je nakon 13 godina nepravde ovo pitanje s dodatnim zdravstvenim doprinosom riješeno dobro”, istaknula je.

Dodala je da nisu zadovoljni kako je riješeno pitanje s braniteljima i drugim umirovljenicima prema posebnim propisima.

Njima se, kaže, smanjuje krizni porez za pet posto od 1. srpnja, pa još pet posto od 1. siječnja 2024., što znači da će im se ukinuti tek nakon 13,5 godina”.

Petrović je navela kako je doprinos od tri posto izdvajalo 32.966 umirovljenika, prosječno u iznosu od 150 do 200 kuna mjesečno.

U Matici i Sindikatu kažu kako idu dalje sa svojim traženjima, poput rješavanja pitanja poreza koji plaćaju umirovljenici kad se zaposle na četiri sata i uređenja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, čime će se baviti formirana radna skupina.

Petrović se nada da će se uspjeti izboriti i za ukidanje niza nelogičnosti u mirovinskom sustavu, poput obveze djedova i baka da plaćaju alimentacije za unuke ili diskriminativnog ukidanja dostave mirovina putem pošte svima koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 2014. godine.

“Borimo se da se, uz ove veće stvari, poput novog modela usklađivanja mirovina, rješavaju i naizgled male stvari koje život znače”, kazala je Petrović.