Ravnateljica KB Sveti Duh Ana-Maria Šimundić potvrdila je u četvrtak navečer da je dobila dopis objavljen u medijima u kojemu je upozorena da su na patologiji mrtva tijela nekad i na podu, no izjavila je kako tada nije razumjela da postoji akutni problem.

Nakon što je u četvrtak Jutarnji list objavio dopis koji je ravnateljici Šimundić još u srpnju prošle godine poslao šef sada smijenjeni Zavoda za patologiju Fabijan Knežević, a u njemu se navodi da se zbog malih kapaciteta mrtvačnice, u njoj ponekad tijela moraju odlagati u pod, Šimundić je na hitno sazvanoj konferenciji za medije pokušala objasniti situaciju.

Šef Zavoda nedavno je smijenjen, i to nakon što je u medijima prethodno objavljena snimka tijela odloženih na pod patologije. Iz Gradske uprave su tada komunicirali da se takva situacija “nije dogodila za vrijeme mandata aktualne ravnateljice” i da se vjerojatno radi o podmetanju i sabotaži, zbog čega je Uprava bolnice podnijela kaznenu prijavu.

Ipak, Šimundić je u četvrtak priznala, da se to “vjerojatno” dogodilo u njenom mandatu, kao što se u toj bolnici događa posljednjih 25 godina, što je utvrđeno unutarnjim nadzorom koji je pokrenut nakon objave snimke. Dodala je da po objavi snimke, Gradskoj upravi nije rekla da je s tim problemom bila upoznata još u srpnju prošle godine, kada je dopis primila. Također, u ranijoj izjavi za RTL, Šimundić je prvo tvrdila da u dopisu nije upozorena na tijela umrlih, a potom, da iz dopisa “nije razumjela da imamo akutan problem”.

Šimundić: Po primanju dopisa, otišla sam u mrtvačnicu i uvjerila se da nema pokojnika na podu

“U tom dopisu se navode brojni problemi s kojima su se djelatnici suočavali, s kojima do tada nisam bila upoznata i odmah po zaprimanju tog dopisa isti dan sam sazvala sastanak (…).”, rekla je Šimundić.

Na pitanje zašto je u ranijoj izjavi tvrdila da dopisu nije upozorena na problem odlaganja pokojnika na pod, iako iz objavljenog teksta dopisa to proizlazi, Šimundić je rekla da tada nije to tako razumjela.

“Moje razumijevanje nije bilo da taj čas imamo akutni problem, što se zapravo i dokazalo jer sam taj čas došla u mrtvačnicu, pogledala i utvrdila da tijela pokojnika nisu bila na podu. Moje razumijevanje je bilo da ni nikada nakon toga nisu bila na podu, jer sam očekivala da će me moj šef patologije obavijestiti i da ćemo tada zajedno iznalaziti privremena rješenja do konačnog rješenja proširenja mrtvačnice”, istaknula je Šimundić.

“Mogu razumjeti da se taj dopis može drugačije interpretirati, ali ja kažem koje je bilo moje razumijevanje i kako sam postupila”, rekla je.

Šimundić: Osnivaču, koji je zatražio očitovanje, nisam spomenula dopis

Istaknula je kako je odmah, po zaprimanju dopisa, na sastanku zaključeno da je jedino dugoročno rješenja proširenje mrtvačnice. Napravljeno je idejno rješenje, i sve je poslano Gradu Zagrebu, koji je osnivač bolnice, da odobri financiranje.

Na pitanje je li sporan dopis, iz kojega ipak proizlazi da je još u srpnju prošle godine, bila upoznata s problemom, spomenula i Gradu Zagrebu koji je za snimku, zbog tvrdnje da se to nije događalo u njenom mandatu, rekao da je sabotaža i podmetanje, Šimundić je rekla da ih o tome, krajem travnja nije obavijestila.

“To zapravo nije bio predmet naših rasprava. Ja sam (gradonačelnika Tomaševića) izvijestila o ključnim momentima i ključnim saznanjima koja su meni bila važna u rješavanju ovog problema”, rekla je dodavši kako ne smatra da je nespominjanjem tog dopisa prekrivala situaciju u bolnicu.

Šimundić: Otkazi jer se naknadno utvrdilo da se to ipak događa

Na pitanje novinara zašto je, onda, dala otkaze, među ostalim i šefu Zavoda za patologiju, Šimundić je ustvrdila da su oni podijeljeni jer se, naknadnim unutarnjim nadzorom, utvrdilo da se tako ipak postupalo.

“U trenutku kada je snimka izišla, tada smo pokrenuli proceduru unutarnjeg nadzora i razgovarali sa svim djelatnicima koji su uključeni u rukovanje s pokojnicima: djelatnicima zavoda za patologiju i službom nosača koja donosi pokojnike do zavoda. (…) Tada sam, sam saznala da šef patologije tvrdi jedno, a da tri djelatnika tvrde drugačije, da se to zapravo događalo i da je to svima manje više normalno”, rekla je Šimundić.

Ustvrdila je da ju od srpnja prošle godine do objave snimke, šef patologije, međutim, nije u nijednom trenutku obavijestio da postoji problem nedovoljnog kapaciteta mrtvačnice i da nemaju gdje s tijelima pokojnika. To je, napominje, od njega očekivala nakon sastanka u srpnju.

“I onda smo daljnjim ispitivanjem svih uključenih da se to zapravo, vjerojatno, ipak događalo. Ja i dalje ne znam, (…) ali ja mogu samo temeljem izjava ljudi koji su bili uključeni u to, reći, to se vjerojatno nekad, vjerojatno i u mom mandatu, događalo. Ja nemam saznanje da se to dogodilo, ja samo imam izjave ljudi, to se vjerojatno događalo”, poručila je Šimundić.

Na pitanje razmišlja li o svojoj ostavci, poručila je da kako je problem počela rješavati u trenutku kada je bila informirana da on postoji.

“Očekivala sam da će, sljedeći put kada se dogodi takva situacija, mene moj pročelnik Zavoda za patologiju, izvijestiti, i da ćemo kratkoročno riješiti problem do nadogradnje mrtvačnice. Postoji čitav niz mjera koje smo mogli poduzeti, koje bi kratkoročno mogle riješiti problem – povećati kapacitete stolova, surađivati s drugim bolnicama. Da sam znala da postoji u ikojem trenutku situacija u kojem imamo sada u ovom trenutku aktualan problem da nemamo kamo smjestit pokojnika, ja bih sigurno odgovorno reagirala i uključila se u rješavanje tog problema”, izjavila je Šimundić.

A krajem travnja, kada je snimka objavljena, šef patologije rekao je da u njezinom mandatu nije bilo takvih događaja, zbog čega je to onda, istaknula je, komunicirano i javnosti.