Agencija za strukovna obrazovanja i obrazovanje odraslih i Obrtničko učilište iz Zagreba u suradnji s Udruženjem obrtnika Vrbovec organizirali su upoznavanje sa simulatorom za zavarivanje. Od četiri simulatora u Hrvatskoj, jedan je u Vrbovcu

-Riječ je o simulatoru (vrijednom oko 300.000) kuna gdje se pokazuju mogućnosti zavarivanja -ističe Ivan Leščić, predsjednik Udruženja obrtnika Vrbovec i dodaje: Naših 5 obrtnika metalske struke zapošljavaju 17 varilaca koji će svoja dosadašnja znanja proširiti, ali i steći nova.

simulator
Ovoj edukaciji bili su nazočni učenici strojarskih zanimanja Srednje škole Vrbovec.
Prof. Željko Šimunek, voditelj strojarskih zanimanja (tokari bravari, CNC operateri, instalateri kućnih instalacija) kaže:

-Zavarivači su deficitarna struka. Raditi na ovom simulatoru zavarivanja je dragocjeno iskustvo. Na njemu se vježba ruka za pravilno držanje gorionika, simulator te vodi određenom brzinom što je važno. valja paziti na nagib. I na kraju simulator za zavarivanje ne zagađuje okoliš i ne troši elektrode.

simulator1
U tri mjeseca (oko 560 sati) na simulatoru će se steći znanje za certifikat proizvoda spreman za tržište, posebno za izvoz.

Dragan Vicković/prigorski.hr