U povodu Međunarodnog dana sestrinstva koji se obilježava 12. svibnja, medicinske sestre i medicinski tehničari danas su prošetali Varaždinom.

Šetnju je organizirao Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever, a pridružili su im se učenici Medicinske škole Varaždin, medicinske sestre i tehničari Opće bolnice Varaždin, Doma zdravlja Varaždinske županije i Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

110522_Medunarodni dan sestrinstva_5

Cilj šetnje bio je približiti građanima važnost profesije sestrinstva u zdravstvenom sustavu i zajednici u kojoj žive i rade.

-Ovaj put odlučili smo se na jednu drugačiju aktivnost. Uz zajedničko druženje, željeli smo sinergijom spojiti naše mlade učenike srednje škole, studente koji su bili inicijatori ove aktivnosti, ali i njihove učitelje i mentore, Opću bolnicu Varaždin kao našu najveću suradnu ustanovu, Dom zdravlja i Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije. Svi su oni danas u jednoj prigodnoj šetnji htjeli kod građana pobuditi interes za ovu profesiju, koja je itekako deficitarna – izjavila je pročelnica za sestrinstvo Sveučilišta Sjever izv.prof.dr.sc. Marijana Neuberg.

110522_Medunarodni dan sestrinstva_3

Dodala je kako u cijelom hrvatskom zdravstvenom sustavu nedostaje oko 12 tisuća sestara.

-Svaka šesta sestra za deset godina odlazi u mirovinu što će se reflektirati na manjak. Itekako teško radilište i njihov posao uvjetuje i odlazak s tog radnog mjesta u neke lakše profesije. To su problemi o kojima bismo, uz doprinos medicinskih sestara i tehničara, posebice za vrijeme COVID epidemije, isto htjeli progovoriti – istaknula je pročelnica Neuberg.

110522_Medunarodni dan sestrinstva_4

Sadašnje i buduće medicinske sestre, te medicinski tehničari na šetnju su krenuli od Sveučilišta Sjever, prošetali su varaždinskim ulicama do Staroga grada, Trga kralja Tomislava, da bi šetnju završili ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu gdje ih je pozdravio, a ujedno im se i zahvalio predsjednik Skupštine Varaždinske županije dr.sc. Josip Križanić, zajedno s pročelnicom za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubicom Božić.

110522_Medunarodni dan sestrinstva_2

-Tvrdim da su medicinske sestre i tehničari heroji našeg društva. Danonoćno bdiju nad svima nama, kad je najteže pruže nam ruku, upute utješne riječi. Kad je bila korona, puno se ljudi zatvaralo, spuštalo rolete bojeći se neprijatelja o kojem nismo znali ništa, a oni su pod skafanderima danonoćno radili, u smjenama i u kojima nisu trebali i tu su pokazali humanost i ljubav prema svojem poslu i prema svima nama – rekao je Križanić zaključivši da su zbog toga, ali i zbog brojnih drugih stvari medicinske sestre i tehničari omiljeni i voljeni među ljudima te da su upravo oni srce i duša, ali i kičma zdravstva.