SILIRA SE NA ČRETU Grad prijavljen policiji; Zamjenik gradonačelnika: ‘Zakoni se moraju poštivati’

8. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Križevci SILIRA SE NA ČRETU Grad prijavljen policiji; Zamjenik gradonačelnika: ‘Zakoni se moraju poštivati’


Križevački gradonačelnik Mario Rajn sredinom kolovoza potpisao je ugovor o zakupu građevinskog zemljišta gospodarske zone Gornji Čret s tvrtkom Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. koja izvodi radove na najvećem infrastrukturnom željezničkom projektu u Hrvatskoj, rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – Koprivnica- državna granica, vrijednog 2.41 milijarde kuna.

Riječ je o zakupu parcele od oko 16 hektara na istočnom dijelu zone, a tvrtka Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S se potpisom ovog ugovora obvezala pripremiti projektnu dokumentaciju, ishoditi dozvole te izgraditi svu prometnu i komunalnu infrastrukturu, a nakon proteka ugovorenog razdoblja od pet godina izgrađena infrastruktura će se predati u vlasništvo Gradu Križevcima i ovlaštenim distributerima.

Da bi turski investitor mogao započeti s radom potrebno je “ukloniti” kukuruz s parcela, a tu su nastali problemi, a odgovore smo potražili od dugogodišnjeg zakupoprimca Igora Novosela  i u križevačkoj Gradskoj upravi.

Novosel nam je rekao kako godinama ima ugovor s Gradom i kako je 17. travnja Grad otkazao ugovor o najmu.

– Žalio sam se i Grad nije nikad odgovorio ili najavio da bi išao u krčenje moje kukuruze. Prijavio sam sve policiji i pokušavam to spriječiti, ali više sile su u igri.

PRO_5354

Grad je dao moj kukuruz jednoj firmi da to očisti i ta firma silira silažu, odvozi i prodaje. Prijavio sam Grad policiji za oštećenje zemljišta jer su jedan manji dio malčirali, a u subotu su krenuli sa siliranjem i prijavio sam ih za uništenje i krađu.

Policija ima izvide, ali nisu stopirani. Posilirat će oko 12 hektara zemljišta. Grad će firmi morati platiti uslugu čiščenja, a firma koja čisti silažu odvozi ju i prodaje. Ukazujem policiji nekoliko dana da je učinjeno kazneno djelo otuđenja, krađe i nepripadne imovinske koristi i to je kazneno djelo – poručio je Igor Novosel.

PRO_5352

Odgovor smo dobili i u križevačkoj Gradskoj upravi.

Sandra Vuketić, pročelnica Upravnog odjela za pravne i opće poslove pojasnila je pravni slijed. – Ugovor o zakupu raskinut je iz dvije osnove. Prvi je privođenje zemljišta svrsi, a svrha je poslovna namjena u poslovnoj zoni, a ne poljoprivredno zemljište. Drugi razlog je dug s osnove dvije godine zakupnine plus zakonska kamata. Zakupoprimac je primio raskid ugovora i rok od tri mjeseca istekao je 14. srpnja.

Tijekom otkaznog roka i zaprimljenog raskida ipak je 27. travnja kukuruz je ipak posijan i to imamo evidentirano. Nakon isteka otkaznog roka putem Gradskog vijeća je raspisan natječaj za poslovnu zonu Čret. Javila se građevinska tvrtka Cengiz koja će izgraditi svu poslovnu infrastrukturu predviđenu poslovnim planom sa zakupom na pet godina.

Ugovor je potpisan i investitor želi da se zemljište počisti kako bi mogli započeti s radovima – kazala je pročelnica i napomenula kako je Grad nakon isteka otkaznog roka u posjed ušao s javnim bilježnikom koji je napravio zapisnik o posvjedočenju činjenica i geodetom koji je sve iskolčio.

-Vjerovala sam da ćemo se ljudski uspjeli dogovoriti s bivšim zakupoprimcem, ali nije bilo sluha. Neformalno smo razgovarali u više navrata s njim da pobere kulturu, ali tražio je neku odštetu. Pozvali smo ga i pisanim putem da pobere kukuruz i opet se oglušio. Svoju ugovornu obavezu Grad prema investitorima mora ispuniti – poručila je pročelnica Sandra Vuketić.

Zamjenik križevačkog gradonačlenika Mario Martinčević je rekao kako je sav pravni slijed napravljen. – Napravili smo sve moguće znajući da je moguć ovakav slijed i moram istaknuti da nema nedodirljivih.

Moramo biti legalisti i poštivati zakone RH. Grad je napravio sve što je bilo moguće i pokušavali smo sve s bivšim zakupoprimcem da pobere kukuruz, a molili smo i tursku tvrtku da pričeka tjedan-dva dok kukuruz ne bude u fazi da se može posilirati.

Zakupoprimac je u razgovoru rekao da želi da mu se plati kukuruz kao zrno, a ne za silažu – kazao je zamjenik gradonačelnika i istaknuo kako je bivši zakupoprimac na vrijeme bio obaviješten da ne sije kukuruz i da se oglušio.

-Grad je morao reagirati i osigurati da investitor dođe na zemljište. Nakon dvije pristigle ponude jeftinija ponuda je odabrana i Čret mora biti očišćen. Mislim da je posilirano 9 hektara, a bivši zakupoprimac još uvijek može posilirati preostalih 13 hektara dok tvrtka Cengiz nije ušla i na taj posjed – zaključio je Mario Martinčević.

Facebook Comments