Bit će to zanimljiva utakmica, Dominikanska Republika je u radnom dijelu izuzetno dobra i prije svega ćemo na tome morati poraditi, kazao je uoči polufinalne utakmice olimpijskih kvalifikacija izbornik hrvatskih košarkaša Josip Sesar, a objavio HKS.

Na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru u Pireju i Hrvatska, i Slovenija, i Novi Zeland upisali su po jednu pobjedu i poraz, a Hrvatska se zahvaljujući najpovoljnijoj koš razlici našla na prvom mjestu skupine A i u polufinalu će na drugog iz B skupine, Dominikansku Republiku.

Reprezentacija je, nakon dvije utakmice odigrane u vremenskom razmaku od 16 sati, jučer imala slobodan dan, a večeras se nastavljaju trening i video obaveze. Izbornik Josip Sesar apostrofira nužnost odmora.

“Najvažnije je bilo da momci ulove dan odmora, da odmore glave nakon tog poraza koji nam je stvarno teško pao. Poraz ipak nije utjecao na rezultat, a i da se drugačije završila utakmica između Novog Zelanda i Slovenije, to ne bi bio problem jer smo mi već prvi dan osigurali polufinale što nam je bio prvi cilj. Ipak, naravno da je lakše krenuti s prve pozicije.“

Kakav je sljedeći protivnik – Dominikanska Republika?

“To je dobra, atletska momčad koja se uglavnom bazira na i živi od igre bekova. Ne treba zanemariti ni igrače na visokim pozicijama, a prije svega Duartea koji igra u Sacramento Kingsima. Bit će to zanimljiva utakmica, oni su u radnom dijelu izuzetno dobri i prije svega ćemo na tome morati poraditi. Ne smijemo im dozvoliti trčanje, ni njihov ritam utakmice, nego u toj defanzivnoj tranziciji loviti čovjeka i zatvarati im lagani put u reket prema košu“, iznio je svoj plan izbornik Sesar.

Jaleen Smith je, kao i ostali igrači, popratio utakmice Dominikanske Republike:

“Oporavljamo se od utakmice s Novim Zelandom, a očekuje nas Dominikanska Republika u subotu, što će također biti zahtjevna utakmica. No, to su utakmice koje želimo igrati, pobijediti i plasirati se na Olimpijske igre. Dominikanska Republika ima tri beka na visokoj razini i, ako ih uspijemo usporiti, imat ćemo šansu za pobjedu.“

Danko Branković također naglašava brzinu protivnika:

“U reprezentaciji je super situacija, nema promjene u atmosferi: Nakon pobjede nad Slovenijom i manje važnog poraza nad Novim Zelandom ipak smo prvi u skupini i spremamo se za Dominikansku Republiku.  Dominikanci brzo igraju, svi su skočni, no imaju i visinu, kao i jako dobre šutere. Igraju nekako bez pravila i vrlo su energetski raspoloženi.“

Susret s Dominikanskom Republikom u dvorani Mira i prijateljstva u Pireju na rasporedu je u subotu, 6. srpnja s početkom u 20 sati, s obzirom da su grčki domaćini imali pravo izbora te se odlučili za raniju utakmicu sa Slovenijom.

U Pireju se u polufinalu još susreću Grčka i Slovenija s početkom u 16.30, a u latvijskim polufinalima našli su se Brazil i Filipini te Kamerun i Latvija. U Portoriku se za finale bore Italija protiv Litve te Portoriko s Meksikom, dok će u Španjolskoj igrati Bahami s Libanonom te Finska i Španjolska.