Mlada hrvatska plivačica 16-godišnja Emma Mečić priredila je senzaciju na Svjetskom paraplivačkom prvenstvu koje se održava u Manchesteru osvojivši srebrnu medalju na 400m slobodno (S9) s novim hrvatskim rekordom 4:47.88.

Pobijedila je Australka Lakeisha Patterson, vlasnica čak 14 medalja sa paraolimpijskih igara i svjetskih prvenstava, s rezultatom 4:46.30. Mečić je sve iznenadila osvojivši drugo mjesto s rezultatom 4:47.88 popravivši svoj i osobni hrvatski rekord za više od pet sekundi.

Bronca je pripala Britanki Toni Shaw s rezultatom 4:48.88, a iza mlade hrvatske plivačice ostala je i sjajna Mađarica Zsofija Konkoly koja je s rezultatom 4:48.96 bila četvrta.

“Presretna sam, ovo mi je drugo svjetsko prvenstvo i prva medalja. Baš sam sretna,” kazala je mlada plivačica.

Prva je to srebrna medalja za hrvatsko žensko paraplivanje na svjetskim prvenstvima nakon 25 godina i srebra Ane Sršen 1998. u Christchurchu.

“Raduje me što sam popravila i osobni rekord za više od pet sekundi,” dodala je Mečić koja živi i trenira u Losoneu u švicarskom kantonu Ticino, ali nastupa pod hrvatskom zastavom. Trenira ju Luca Marin, proslavljeni talijanski plivač koji je osvajao medalje na svjetskim i europskim prvenstvima.

“Nije bilo dvojbe oko izbora reprezentacije, uvijek Hrvatska,” kazala je nakon što se prošle godine vratila iz Finske s Europskih igara mladih parasportaša sa čak četiri zlata (100 i 400 slobodno, 100 leđno i 200m mješovito).

Bio je to njezin drugi nastup u Manchesteru nakon što je na 200 metara mješovito (SM9) s vremenom 2:47.50 ostvarila deseto vrijeme, a slavila je mađarska plivačica Zsofija Konkoly s rezultatom 2:35.91.

Da bi ovo mogao biti još jedan sjajan dan, Mečić je dala naslutiti već u kvalifikacijama u kojima je bila druga s rezultatom 4:52.44, koji je bio samo 0.3 sekunde sporiji od njenog osobnog, ujedno i hrvatskog rekorda.

“Emma je osvojila nevjerojatno drugo mjesto. S rezultatom 4:47.88 popravila je osobni i hrvatski rekord za više od pet sekundi. Sjajnom i kontroliranom utrkom od samog početka bila je sigurna u sebe i znala je kako treba plivati. Bez obzira na svojih samo 16 godina nije podlegla pritisku i ostvarila je nevjerojatan rezultat kojim si je osigurala nastup na Paraolimpijskim Igrama u Parizu 2024.,” istaknuo je izbornik Igor Berislavić.

Hrvatska je u petak imala još jednu predstavnicu u finalu. Paula Novina je na 50 metara slobodno (S8) bila osma s rezultatom 33.24. U kvalifikacijama je bila sedma sa 33.08 postavivši hrvatski rekord kojeg je popravila za više od pola sekunde. To je bilo drugo finale za 19-godišnju Novinu u Manchesteru nakon što je na 400 slobodno (S8) bila sedma.

“Novina je u finalu otplivala nešto sporije nego jutros, no ovo je njeno drugo najbolje vrijeme ikad isplivano tako da je i ovaj rezultat odličan. Izuzetno sam ponosan na reprezentaciju, atmosfera je sjajna, a ovi rezultati su povratak ženskog paraplivanja na svjetski scenu” dodao je izbornik.

Mečić će na SP-u nastupiti i na 100 metara leđno, dok Novinu očekuju nastupi i na 200 mješovito (SM8), te 100 prsno (SB8).

Hrvatska je do sada u Manchestru osvojla dvije srebrne medalje. Drugo mjesto je osvojio i najbolji hrvatski paraplivač Dino Sinovčić na 100 metara leđno u disciplini S6.

Na SP-u u Manchesteru nastupa više od 530 plivača iz 67 zemalja.